Министерството на културата трябва да отпусне 220 хил. лева за

...
Министерството на културата трябва да отпусне 220 хил. лева за
Коментари Харесай

Радецки останал без разрешително за плаване

Министерството на културата би трябвало да отпусне 220 хиляди лв. за наложителен ремонт на историческия параход „ Радецки”, с цел да може единственият плаващ музей у нас и на Балканите да продължи да прави едночасови круизи в акваторията на Козлодуйското пристанище и да приема гости, настояват от Сдружение „ Словеса “.

Разрешителното за корабоплаване на кораба – музей „ Радецки “ е изтекло през април 2019 година и от този момент той към този момент няма право да прави къси плавания. За наложителния механически обзор (така наречено доково освидетелстване) и за неотложния ремонт на кораба, свързван с подвига на Ботев и четата му, са нужни най-малко 220 хиляди лв., припомнят от „ Словеса “.

Ангажиментът да финансира ремонта и да избави националната реликва е на първо място на Министерство на културата – от 2004 година Музеят „ Параход „ Радецки “ е филиал на Националния исторически музей (НИМ). Нещо повече - от 1982 година корабът „ Радецки “ е и със статут на народен музей, допълват от гражданското съдружие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР