Министерството на културата спря археологическите разкопки на Перперикон и за

...
Министерството на културата спря археологическите разкопки на Перперикон и за
Коментари Харесай

Скандал! Министерството на културата спря разкопките на Перперикон. Проучванията – под въпрос

Министерството на културата спря археологическите разкопки на Перперикон и за първи път от повече от 20 години изследванията на античния град на траките са под въпрос, разгласи археологът проф. Николай Овчаров.

Според него целевите дотации за обекта са спрени с преднамерено писмо от културното министерство, с което се не разрешава на Министерството на финансите да преведе плануваните за разкопки дотации.

Освен за Перперикон са спрени плануваните суми за изследванията на още значими археологически обекти като римската провинциална столица Рациария край Видин, късноантичния и феодален град Мисионис край Търговище, праисторическия паметен център „Солниците“ край Провадия, античния град Хераклея Синтика до Петрич, средновековният палат Вишеград и други.

„Този неприличен акт на Министерството на културата се случи тъкмо тогава, когато ние с професорите Пламен Павлов, Ана Кочева и доцент Спас Ташев, като представители на Националния кръг „За Македония“, се борехме за българската идея във връзка с Република Северна Македония в Европейския парламент в Страсбург. Какво да кажа, в случай че това не е същински нож в гърба“, разяснява проф. Николай Овчаров.

Той добави, че по този начин на пропада концепцията в България да бъде основан културно-исторически туризъм.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР