Министерството на културата се разграничи от изказванията на директора на

...
Министерството на културата се разграничи от изказванията на директора на
Коментари Харесай

Министерството на културата порица изказванията на Божидар Димитров, конкурсът за НИМ се очаква през септември

Министерството на културата се разграничи от изявленията на шефа на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, който в диалог с " Дневник " насочи обидни квалификации към публицисти и към преподаватели от Софийския университет като културолога проф. Ивайло Дичев. Същевременно към момента няма дата за завършването на състезанието за нов шеф на историческия музей, който пост Димитров заема от 10 години и за който кандидатства още веднъж. Тя се чака от февруари.

Това се схваща от отговорите на министерството на питане на " Дневник " по отношение на оповестените от шефа проекти да реалокира средновековна черква - народен монумент на културата, от село Беренде в двора на НИМ в София. Както самият той призна, те са още на стадий скимване. В телефонното изявление той се обърна към редакцията с думите: " Айде, пробвам се, ваш`та мама соросоидска, да ви хвана логиката по какъв начин ще докара до заличаване на монументи ", а свои критици, в това число културолога проф. Дичев, окачестви като " полуграмотни същества " и " марксисти и ленинисти от Философския факултет, храненици на остарелия режим ".

" Дневник " се обърна към министерството за коментар на изявленията, както и с въпроса за какво за следващ път са отсрочени събеседванията за шефове на НИМ и Националния институт за недвижимо културно завещание, които по думите на министър Боил Банов трябваше да се проведат към 20 август. Първоначално те бяха отсрочени с концепцията да се обезпечи излъчването им онлайн в интернет, което към този момент е реалност - министерството към този момент сподели състезанието за Филмовия център в YouTube.

В отговор от ведомството на Боил Банов споделят, че се чака конкурсните процедури да се проведат през септември. " Във връзка с Ваша обява в Dnevnik " Божидар Димитров желае да реалокира черква в Историческия музей, няма да разреши на културолозите да му пречат ", в която шефът на Националния исторически музей насочва обидни и уронващи престижа на институцията квалификации към публицисти, Министерството на културата декларира, че не застава зад сходно държание от страна на представители от системата ", пишат още те.

Това не е първият път, когато Божидар Димитров насочва обиди от висотата на поста си. През 2010 година той назова критиците си " тоя шибан народ, тия шибани сътрудници " и постоянно обвиняваше чиновниците на Националния институт за недвижимо културно завещание в корупция. Той е шеф на НИМ от 2007 година, в случай че по закон би трябвало да има конкурс за поста на всеки 5 години. Това бе обект на редица питания и петиции в Народното събрание, само че някогашният министър на културата Вежди Рашидов отхвърли да го смени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР