Министерството на културата предлага проф. Атанас Куртев за орден „Стара

...
Министерството на културата предлага проф. Атанас Куртев за орден „Стара
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 30 март 2022 г.

Министерството на културата предлага проф. Атанас Куртев за медал „ Стара планина “ - без лента, втора степен

Министерският съвет реши на съвещанието си през днешния ден да предложи на президента на Република България да издаде декрет за награждаването на проф. Атанас Куртев с медал „ Стара планина “ - без лента, втора степен за извънредно огромните му заслуги в региона на културата и изкуството.

Предложението е направено от Академичния съвет на Сдружение „ Българската академия на науките и изкуствата “ и е подкрепено от Министерство на културата.

Проф. Атанас Куртев е изнесъл над 1200 солови концерта и над 150 концерта като солист на симфонични оркестри допълнително от 30 страни. Реализирал е студийни радиозаписи на към 100 произведения за пиано, има издадени 3 грамофонни плочи, 4 компактдиска, музика към 7 кино лентата, както и над 100 музиколожки изявления в разнообразни страни.

За 40 години (1977 - 2017 г.) класът по пиано на проф. Атанас Куртев е изнесъл обществено в София и в други български градове над 80 изцяло разнообразни едностилни концерти, включващи в обособени многосерийни интеграли клавирното творчество на международни композитори. Негови изтъкнати възпитаници и студенти са заслужили над 120 награди от огромни национални и интернационалните клавирни състезания. Редица негови ученици концертират и преподават пиано във висши музикални институти в десетки страни на четири континента.

Почетен член на Софийската филхармония и на Научния съвет на Мемориален музей „ А. Скрябин “ в Москва.

Одобрен е планът на Програмата за междурегионално съдействие УРБАКТ IV 2021-2027 с бюджет от над 106 млн. евро за градско развиване

Министерският съвет утвърди плана на Програмата за междурегионално съдействие УРБАКТ IV 2021-2027 с общ бюджет за интервала в размер на близо 106 млн. евро. Предстои тя да бъде импортирана и в Европейската комисия. С решението на държавното управление се обезпечава пълноценното присъединяване на страната ни в програмата, която предизвиква обмена на познания и положителни практики сред градовете и другите равнища на ръководство, интегрираното стабилно развиване, успеваемостта на политиката на доближаване в градовете и други

УРБАКТ IV обгръща всичките 27 страни - членки на Европейския съюз, както и Норвегия и Швейцария като сътрудници. Предвижда се включването и на още пет страни - Албания, Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония и Босна и Херцеговина. За тях се плануват и средства от Инструмента за предприсъединителна помощ в размер на 3 млн. евро.

Страните ще могат да извършват взаимни планове в границите на единствения й приоритет „ Насърчаване на интегрираното стабилно градско развиване посредством сътрудничество”. Допустими сътрудници са градове (общини), сдружения и локални организации, виновни за създаването и използването на градски политики в областта на икономическо развиване, енергийно доставяне, здравни услуги, превоз и други Допустими бенефициенти могат да бъдат също районни и национални управляващи, както и университети и проучвателен центрове, които работят в региона на градските въпроси и политики. Ще се финансират планове за обмяна на опит, новаторски подходи и създаване на потенциал по отношение на идентифицирането, прехвърлянето и капитализирането на положителните практики за интегрирано и стабилно градско развиване и поддръжка на действия за стабилно градско развиване.

Дирекция „ Управление на териториалното сътрудничество” към Министерството на районното развиване и благоустройството ще продължи да извършва функционалностите на Национален орган във връзка с програмата в България.

С решението на държавното управление се утвърждава и даването на обществено национално съфинансиране в размер на 15% от утвърждения бюджет на българските сътрудници в планове по програмата.

Всеобхватна оценка обрисува капацитета за високоефективно комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила

Всеобхватна оценка за високоефективно произвеждане на топлинна сила одобри държавното управление на днешното си съвещание. Тя изследва капацитета за развиване на ефикасни районни отоплителни и охладителни системи в страната. Оценката съставлява технико-икономическа методология с разбор на разноските и изгодите, която следва да послужи за взимане на обосновани капиталови решения. Тя преглежда на интегрирана основа опцията да се отговори на потребностите от отопление и изстудяване по енергийно ефикасен метод.

Документът е направен в сходство със задължението на всички държави-членки на Европейския Съюз, произлизащо от член 14 на Директива 2012/27/ЕС, променена с Директива 2018/2002 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на енергийната успеваемост.

Правителството утвърди доклад за осъществяването през 2021 година на Плана за деяние към Националната тактика за финансова просветеност

Със свое решение Министерският съвет утвърди Годишен доклад за 2021 година за напредъка по осъществяването на ограниченията, включени в Плана за деяние. (2021-2025) към Националната тактика за финансова просветеност на Република България.

Сред главните действия, стартирали през миналата година, е създаването на рамката на компетентностите за възрастни (над 18 г.) в региона на финансовата просветеност като са разпознати тематичните области, върху които ще се концентрира рамката и са избрани целевите групи.

Проведени са образования на учители, преподаващи общообразователни предмети, в образователното наличие на които са заложени тематики по финансова просветеност (технологии и предприемачество, математика, география и икономика). Публикувани са няколко пособия за преподаватели и възпитаници.

В образователните проекти по специалности от направление „ Икономика " в някои висши учебни заведения е включено проучването на дисциплини, даващи базисни познания по финанси и финансова просветеност – „ Лични финанси “ и „ Финтех “.

Търсещите работа лица са осведомени по отношение на опциите за повишение на техните финансови познания посредством включването им в характерни електронни образования.

Министерският съвет утвърди годишните планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Националния фонд за 2022 година

Правителството утвърди годишните планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Националния фонд за 2022 година Решението се приема в осъществяване на наредбата на член 79, алинея 1, т. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година и подсигурява прозрачността при разходването на обществени средства.

С решението се обезпечава финансов запас за дейно и ефикасно осъществяване на плановете, включени в Националния проект за възобновяване и резистентност, на стратегиите, съфинансирани от Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд, Европейския обществен фонд +, Кохезионния фонд на Европейския съюз, инструмента REACT-EU, стратегиите за трансгранично съдействие по външни граници на Европейския съюз и други принадлежности за финансова помощ.

Правителството се разпореди с парцели

С решение на държавното управление Българската телеграфна организация /БТА/ получава за ръководство част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност в гр. Търговище. Той се намира на ул. „ Стефан Караджа “ № 2 и е с повърхност 41, 60 кв. м, ситуиран на първия етаж в четириетажна административна постройка. Имотът е нужен на Българска телеграфна агенция, с цел да развива своята осведомителна активност в района.

С друго решение на държавното управление община Смядово получи държавен парцел в гр. Смядово с повърхност 5830 кв. м и издигнатите в него здания. В парцела ще бъде построена материално-техническа база за предпазване, техническо обслужване и ремонт на профилирани леко и тежкотоварни транспортни средства, благосъстоятелност на общината.

Министерският съвет разпореди на Агенцията за обществените предприятия и надзор да извърши приватизация посредством електронен търг на парцел - частна държавна благосъстоятелност. Поземленият парцел, с повърхност от 10 996 кв. м и издигнати в него седем здания, се намира в гр. София, регион „ Надежда “, ул. „ Илиянско шосе “ № 12. Приватизацията е по предложение на регионалния шеф на област София, в чието ръководство е парцелът. Сградите в парцела са в неприятно положение и са негодни за даване на ведомства за облекчаване на административните им потребности.

Правителството одобри решение за одобрение на Споразумението сред България и Финландия

Правителството одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Република Финландия за прекратяването на Договора за поощряване и отбрана на вложенията, подписан на 3 октомври 1997 година в Пловдив, подписано посредством замяна на ноти на 4 ноември 2021 година

Споразумението сред България и Финландия беше подписано посредством замяна на ноти и с него се приключва двустранният капиталов контракт от 1997 година, както и член 12, параграф 3 от Договора, който уголемява отбраната на вложенията, направени преди датата на преустановяване на Договора за по-нататъшен интервал от време. По този метод член 12 няма да поражда никакви правни последствия след влизането в действие на Споразумението за преустановяване.

За ратификация е препоръчано съглашение по отношение на осъществяването на задача на морската патрулна авиация

Министерският съвет на Република България одобри решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира „ Споразумение сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на националната защита на Република Гърция по отношение на обезпечаване на поддръжка на гръцко военно формирование по отношение на осъществяването на задача на морската патрулна авиация “.

Изпълнението на задачи на морската патрулна авиация в района на Черно море е част от ограниченията за приспособено предно наличие на Алианса. Решението за използването на тези ограничения е взето на Срещата на върха на НАТО във Варшава, извършена през 2016 година Целта на ограниченията за приспособено предно наличие е повишение на ангажираността и приноса към възпиращия и отбранителния капацитет на Алианса в Черноморския район.

За осъществяване на осъществяването на задания от морската патрулна авиация на Република Гърция, българската страна дава обслужване на въздушното придвижване и обезпечаването на поддръжка на самолета и летателните екипажи на гръцките Военновъздушни сили на българско военно летище.

За ратификация е препоръчан меморандум за съгласие по отношение на качества за стратегически въздушни транспорти

Министерският съвет на Република България одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Второ изменение на Меморандума за съгласие (MoU) сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Република Естония и Министерството на защитата на Република Финландия и Правителството на Република Унгария и Министерството на националната защита на Република Литва и Министърът на защитата на Кралство Нидерландия и Министерството на защитата на Кралство Норвегия и Министърът на националната защита на Република Полша и Правителството на Румъния и Министерството на защитата на Република Словения и Правителството на Кралство Швеция и Департамента по защита на Съединените американски щати по отношение на качества за стратегически въздушни транспорти.

Меморандум е подписан от акредитиран български представител на 07.05.2008 година Той урежда придобиването, потреблението и поддържането на качества за стратегически въздушни транспорти - самолети С-17 съзнателно от дванадесет страни членки на НАТО и страни по Инициативата „ Партньорство за мир “.

Одобрен е план на техническо съглашение в областта на защитата

Министерският съвет на Република България одобри решение на Министерския съвет за одобрение на план на Техническо съглашение по отношение на Командването на Многонационалния щаб към 2-ри батальон от Силите на оперативния запас (MN HQ 2nd ORF BN) към Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KEOR) и Силите на военната интервенция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина ALTHEA (EUFOR).

Многонационалния щаб към 2-ри батальон от Силите на оперативния запас е конструкция, която ще прави командване и ръководство на предоставените от страните участнички маневрени формирования при присъединяване в интервенции на НАТО или Европейски Съюз. На ротационен принцип всяка година се дефинира рамкова нация, която поема командването и домакинстването на щаба.

Участието на Република България в построяването, командването и ръководството на този щаб е израз на съюзническа взаимност за шерване на отговорностите по командване и ръководство на батальона при подготовката и присъединяване в интервенциите на PLATO и Европейски Съюз. Страната ни ще взе участие с до 10 военнослужещи в щаба на батальона, като в избраната година на домакинстване на щаба предоставяме и пълководец на този батальон.

Участието на страната ни в Силите на оперативния запас (ORF) към Стабилизиращите сили на НАТО в KFOR и EUFOR покачва ангажираността на страната ни към разрешаване на евентуална рецесия на Балканите, което е в синхрон с водената от страната политика във връзка с Западните Балкани. Така даваме забележим и възходящ принос към гарантирането на мира и сигурността в района.

Министерският съвет на Република България одобри и друго решение - за осъществяване на уговорките на Република България при постъпване на искане за ревизия, посещаване за оценка и бдителен полет по Договора за елементарните въоръжени сили в Европа, Виенския документ от 2011 година по ограниченията за подсилване на доверието и сигурността в Европа и Договора за определяне на режима „ Открито небе “.

С подписването на това Решение се дефинират държавните институции, имащи отношение към процеса на организация на осъществяването на отговорностите и осъществяване на правата на Република България по отношение на осъществяване на Договора за елементарните въоръжени сили в Европа, Договора за определяне на режима „ Открито небе “ и Виенския документ от 2011 година по ограниченията за подсилване на доверието и сигурността в Европа и допълващите го двустранни съглашения, както и обсега на техните задължения.

Одобрена е позицията на страната за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН)

Правителството утвърди позицията на Република България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета ЕКОФИН, което ще се организира на 5 април 2022 година в Люксембург.

По време на срещата участниците ще обсъдят предлагането за Директива на Съвета за обезпечаване на световно минимално равнище на данъчно облагане на мултинационалните групи в Европейски Съюз.

Предвижда се да се организира продан на отзиви по икономическите и финансови аспекти на рецесията в Украйна.

В рамките на съвещанието ще бъдат разисквани икономическото възобновяване в Европа и отчетът на Европейска комисия за европейската финансова архитектура за развиване за напредъка през 2021 година

Очаква се министрите да одобрят изводи по отношение на стратегическата автономност на Европейски Съюз в икономическата и финансовата област и мандата на Европейски Съюз за срещата на министрите на финансите и на шефовете на централните банки на страните от Г-20 и Пролетните срещи на МВФ и Световната банка.

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия). То се организира на 24 февруари 2022 година в Брюксел. Делегацията беше ръководена от заместник-постоянния представител на Република България към Европейския съюз госпожа Иванка Ташева.

В рамките на Съвета министрите организираха диспути за Регламента по отношение на задграничните дотации, които нарушават действието на вътрешния пазар и за бъдещето на индустриалната екосистема на подвижността в подтекста на зеления преход.

По първата тематика бе подчертана нуждата от обезпечаване на равни условия сред фирмите, открити в Европейския съюз, и тези от трети страни, като се следи за прецизното съблюдаване на разпоредбите за конкуренция. Министрите поддържаха главната цел за основаване на режим без ненужни тежести и насърчаващ задграничните вложения, който отстранява изкривяванията на конкурентната среда вследствие на държавни помощи, предоставяни на предприятия в трети страни.

В рамките на полемиката за бъдещето на индустриалната екосистема на подвижността в подтекста на зеления преход министрите се сплотиха към смисъла на политиката за бъдещата подвижност, стратегическата самостоятелност и нуждата ограниченията за поддръжка да обезпечат опазване на водещите конкурентни позиции на европейската автомобилна промишленост на международните пазари. Поставен бе акцент върху смисъла на законодателната рамка, софтуерната индиферентност, съществуването на подобаваща инфраструктура, насърчаването на потребителското търсене и други

Одобрен е отчет с резултатите от неофициално съвещание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), извършено на 25 февруари 2022 година в Париж, Франция.

В рамките на първата работната сесия министрите на стопанската система и финансите и шефовете на централните банки на страните - членки на Европейски Съюз разискаха фискалната и паричната политика след излизането от рецесията с COVID-19 при опазване на дълготраен напредък.

Втората работна сесия беше отдадена на насърчаването на частните вложения, нужни за реализиране на прогрес в цифровия и зеления преход, и че един мощен европейски финансов бранш е от значително значение за поддръжката им, по-специално посредством задълбочаване на финансовите пазари.

Одобрен е отчет с резултатите от неофициален видеоконферентен диалог сред министрите на стопанската система и финансите

Правителството утвърди отчет с резултатите от неофициален видеоконферентен диалог сред министрите на стопанската система и финансите на страните - членки на Европейски Съюз, извършен на 2 март 2022 година

По време на диалога министрите разискаха икономическите и финансовите последствия от обстановката в Украйна и се съгласиха да подхващат координирани дейности за отбрана на ползите на своите жители и на бизнеса.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Правителството утвърди резултатите от присъединяване в съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, извършен на 3 март 2022 година, в Брюксел.

В отчета са показани резултатите от полемиките по отношение на: Общо положение на Шенгенското пространство; Регламент на Съвета за механизма за оценка и наблюдаване за инспекция на използването на достиженията на правото от Шенген; Отговор на Европейски Съюз на обстановката в Украйна; Убежище и миграция; Среща със страните от Латинска Америка и Карибите, членки на Латиноамериканския комитет за вътрешна сигурност; Заключения на Съвета по отношение на дейностите за гражданската отбрана предвид на изменението на климата; Изявление на Съвета по отношение на алените бюлетини на Интерпол.

Одобрени са резултатите от неофициална видеоконференция на EPSCO, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в изключителна неофициална видеоконференция на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, която се организира на 15 март 2022 година

Акцент в полемиката беше най-хубавият вероятен метод за филантропична поддръжка и за отбрана потенциала на здравните системи на страните във връзка със обстановката в Украйна.

Българската страна акцентира, че Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз остава главният канал по повод обезпечаването на съответни медицински грижи на всички лица, идващи от Украйна. С цел оптималната успеваемост е от значително значение страните членки да получават ясна и структурирана информация за възраст, тип на болесттите или пострадванията, тип на нужната здравна помощ - профилирана или високоспециализирана. Това ще даде опция за навременна и точна оценка от способените здравни органи по отношение на опцията да одобряват пациенти и да дават отговор съответно на техните потребности.

България уточни, че излизаме от Коронавирус рецесия, която изчерпа здравните системи и здравните бюджети и в сегашния миг поддръжката на Европейски Съюз, в това число и финансова, е от изключителна значимост за страните членки.

България сложи акцент върху нуждата от попречване разпространяването на болести, които могат да се избегнат посредством имунизациите, включени в детския имунизационен календар.

Правителството утвърди искане за приемане на поддръжка в границите на специфична покана по Инструмента за техническа поддръжка на Европейския съюз

Министерският съвет утвърди искане за приемане на техническа поддръжка по специфична покана на Европейската комисия в границите на Инструмента за техническа поддръжка на Европейския съюз, ориентирана към подкрепяне на страните членки при адресирането на характерни потребности, свързани с съветската инвазия в Украйна. Искането е подадено от Министерството на енергетиката и цели да изследва опциите за ограничение на енергийната взаимозависимост на България от вноса на изкопаеми горива от Русия.

С оглед оптимално дейно потребление на средствата от бюджета на Европейски Съюз настояването е тествано за съществуване на двойно финансиране. В случай, че настояването за поддръжка бъде утвърдено от Европейската комисия, разноските за неговото осъществяване ще бъдат напълно за сметка на Инструмента за техническа поддръжка и не се изисква национално финансиране.

Над 827 300 лева обезщетения за деца без места в детска градина

Държавата ще заплати 827 378 лева на фамилии, за чиито деца не е обезпечено място в детска градина. От тях 823 784 лева ще бъдат преведени на Столична община, а 3594 лева - на община Пловдив.

С това решение на държавното управление се компенсират разноски за развъждане и образование на децата през последните два месеца на 2021 година и през първите два месеца на 2022 година В края на предходната година в столицата право на такова обезщетение са имали родителите на 734 деца, а при започване на тази - на 820. В Пловдив ще се платят обезщетения за три деца за ноември и декември 2021 година и за четири - за януари и февруари на 2022 година

Законът за предучилищно и учебно обучение разрешава финансова помощ за деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са признати в детска градина заради липса тук-там.

България поддържа въвеждането на общи европейски дипломи за висше обучение

България поддържа политиките на Европейския съюз за по-тясно съдействие сред висшите учебни заведения, увеличение броя на институциите в алиансите към „ Европейските университети “, приемането на юридически статут на алиансите, издаването на обща европейска тапия и по-широко потребление на европейската студентска карта.

Тази позиция утвърди държавното управление преди постоянното съвещание на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, което ще се организира на 4 и 5 април 2022 година в Люксембург.

В региона на учебното обучение страната ни е за подсилване на подвижността на учители и обучители при тяхното в началото и продължаващо образование. Според България транснационалната подвижност в европейското просветително пространство е фактор за развиването на необятен набор от компетентности измежду педагозите.

Нашата страна ще утвърди също по-голямата подвижност на младите доброволци в Европейски Съюз и по-активното им включване в опазването на околната среда. България е за усилване на междукултурния продан посредством подвижност на хората на изкуството и работещите в областта на културата. Това ще е потребно за поощряване на езиковото разнообразие в Съюза, като се регистрират спецификите и на по-малко публикуваните езици, измежду които попада и българският. Страната ни приема и заключенията за ролята на спорта и физическата интензивност за реализиране на световните цели на Организация на обединените нации за стабилно развиване.

Министър-председателят е избран за ръководител на Националния съвет по антикорупционни политики

Председател на Националния съвет по антикорупционни политики ще бъде министър-председателят, реши държавното управление на днешното си съвещание. Кабинетът одобри промени в държавното разпореждане № 136 от 2015 година, с което се основава Съветът. Измененията плануват също по този начин Главният инспекторат към Министерски съвет да извършва функционалностите на секретариат на Националния съвет по антикорупционни политики, като реализира административното и организационно-техническото обслужване на Съвета и подкрепя експертно неговата активност.

Националният съвет по антикорупционни политики е междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функционалности във връзка с създаването и осъществяването на политиките в региона на предварителната защита и противодействието на корупцията.

Една от главните цели на Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервала 2021 година - 2025 година е България да бъде страната, която да задава модел за сполучлива битка с корупцията. Определянето на министър-председателя за ръководител на Националния съвет по антикорупционни политики акцентира значимостта на тези политики и подсигурява политическия ангажимент към тях. По този метод ще се обезпечи и нужната политическа съгласуваност при създаването и осъществяването на антикорупционните политики, което е значимо изискване за тяхната успеваемост.

Правителството утвърди план на Закон за събиране на вземания по потребителски контракти

Законопроектът има за цел преустановяване на неприятните практики в работата на сдруженията за събиране на вземания, като се вкарват строги и ясни правила и ограничавания, забраняващи натиска над жителите. Забранява се на сдруженията за събиране на вземания да употребяват способи като тормоз, насила, закани, обиди или физическо принуждение, с цел да принуждават длъжниците да изплащат отговорностите си.

Със Законопроекта се цели да се реализира изсветляване на работата на колекторските компании и действителен баланс сред опциите на кредиторите за търсене на отговорности по легален, контролиран метод, тъй че да подсигуряват транспарантна и добросъвестна работа и безапелационна отбрана на човешките права и достолепие на потребителите.

Към сегашния миг няма отбрана на правата на потребителите в региона на събиране на вземания по просрочени потребителски контракти, а съществуващите общи правила за отбрана на потребителите са неприложими. Приемането на единни правила за активността на сдруженията за събиране на вземания ще обезпечи високо равнище на отбрана на потребителите и ще увеличи тяхното доверие в бранша.

Със Законопроекта се планува единствено сдружения, вписани в специфичен обединен указател към министъра на стопанската система и промишлеността да могат да събират вземания от консуматори. Въвеждат се условия за регистрацията на сдруженията за събиране на вземания - капитал от 500 000 лева и подписана застраховка „ Професионална отговорност ".

Контролът върху тях ще се прави от Комисията за отбрана на потребителите към министъра на стопанската система и промишлеността.

Регламентира се потреблението на разтворители при производството на храни

Правителството одобри Наредба за условията към потреблението на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки. С нея се дефинират ясни критерии във връзка с типовете екстракционни разтворители, критериите за непорочност, оптимално допустимите количества във или върху храни или хранителни съставки. Документът включва и правила за информацията, която се отбелязва върху опаковката на продуктите и в съпровождащата ги документи.

В наредбата са посочени екстракционните разтворители, които могат да се употребяват при производството на храни и хранителни съставки, като тяхната приложимост не би трябвало да води до съществуване на останки от тях или техни разпадни артикули в количества, рискови за здравето на потребителя. Прилагането й ще улесни и усъвършенства осъществяването на формалния надзор при производството и потреблението на тези артикули. Наредбата влиза в действие 14 дни след обнародването й в „ Държавен вестник “.

Изменят се две държавни постановления в областта на защитата

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на следните нормативни актове на Министерския съвет:

- Постановление № 309 на Министерския съвет от 2018 година за приемане на Класификатор на длъжностите на военнослужещите в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската армия;

- Постановление №-54 на Министерския съвет от 2010 година за приемане на Устройствен устав на Министерството на защитата и за установяване на структури на директно послушание на министъра на защитата.

Въвеждат се нови длъжности и се променят длъжности, нужни за трансформирането на системата за управление, командване и ръководство и за потребление, обслужване и обезпечаване на новопридобито въоръжение и техника по смисъла на член 24, алинея 2 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, в обсега на военните звания в реорганизиращите структури, от въоръжените сили през 2022 година

За осъществяване на член 60е на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България и за попречване дублирането на определянето на числеността на структури на директно послушание на министъра на защитата в равностойни актове на Министерския съвет (План за развиване на въоръжените сили на Република България до 2026 година и Постановление на Министерски съвет № 54 от 01.04.2010 г.) в Постановление на Министерски съвет № 54 от 01.04.2010 година и Приложение № 6 към него, ще се дефинира общата бройка на личния състав единствено в структурите на директно послушание на министъра на защитата, които не са от състава на въоръжените сили: Изпълнителна организация „ Военни клубове и военно-почивно дело”, Институт по защита „ Професор Цветан Лазаров”, Национален военноисторически музей и Информационен център на Министерството на защитата.

Държавата ще продължи да поддържа работодателите за опазване на заетостта до 30 юни 2022 година

Работодателите ще получават средства от страната за опазване на заетостта на служащи и чиновници в засегнатите от Ковид-19 стопански действия до края на първото полугодие на 2022 година Това реши държавното управление с приемането на промени в Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020 година, в което се дефинират изискванията и редът за тяхното погашение.

Средства ще продължат да се изплащат за служащи и чиновници, които през интервала от 13 март до 31 декември 2020 година са работили на ненапълно работно време, употребили са отпуск на съображение член 173а от Кодекса на труда или работата им е била прекратена заради въведени краткотрайни ограничавания на активността.

Фирмите, учредени преди 1 януари 2020 година, ще получат от страната 60 на 100 от осигурителния приход на служащите и чиновниците за октомври 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да имат това право, приходите им от продажби през месеца, за който аплайват за средства, би трябвало да са намалели с не по-малко от 40% по отношение на средномесечните доходи за 2019 година При спад с не по-малко от 30%, поддръжката от страната ще е 50 на 100 от осигурителния приход за октомври 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Фирмите, учредени след 1 януари 2020 година, ще имат право на средства от 60 на 100 от осигурителния приход на служащите и чиновниците за октомври 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, в случай че приходите им от продажби през месеца, за който аплайват за поддръжка, са се намалили с не по-малко от 40% по отношение на средномесечните доходи за 2020 година При понижение с не по-малко от 30%, страната ще ги поддържа с 50 на 100 от осигурителния приход за октомври 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. Сред условията към работодателите е да нямат отговорности за налози и наложителни осигурителни вноски преди 1 януари 2021 година

Работодателите ще изплащат трудово заплащане на служащите и чиновниците, за които са получили средства, в размер, не по-малък от размера на осигурителния приход за октомври 2021 година

Работодателите, кандидатстващи за погашение на средства за май 2022 година, могат да подават заявки до 10 юни 2022 година За месец юни работодателите ще аплайват при изискванията, по реда и в периодите за май 2022 година Финансовите средства ще се превеждат на работодателя по банков път от Националния застрахователен институт. Информация за изискванията и реда за кандидатстване ще бъде оповестена на интернет страницата на Агенцията по заетостта и оповестена в дирекции „ Бюро по труда “.

Постановлението влиза в действие от 1 март 2022 година

Правителството утвърди промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

Целта на измененията е въвеждане на условията на Директива (ЕС) 2019/883 на Европейския парламент и на Съвета от 17.04.2019 година по отношение на пристанищните приемни уреди за предаване на боклуци от кораби.

С промените се регламентира, че експлоатационните разноски на пристанищните уреди за приемане и отнасяне на отпадъците от корабите се покриват посредством събирането на такси и се показват правилата за установяване на техния размер. Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “, като директорски орган на пристанищата за публичен превоз, е структурата, която обезпечава приемни уреди за боклуци, както и средствата за битка с нефтени разливи и повреди в пристанищата.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България планува и внасяне на нужните промени в Кодекса на комерсиалното мореплаване по отношение на директивата.

Правят се промени в посочения закон и кодекс, както и в редица други закони, с оглед привеждането им в сходство с т. 2 и 3 от Решението на Народното събрание от 13.12.2021 година за приемане на конструкция на Министерския съвет на Република България (обн., Дъждовни води, бр. 106 от 2021 година, изм., бр. 110 от 2021 г.), където в т. 3 се планува преобразуването на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията в Министерство на превоза и известията.

Одобрено е тристранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID-19

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Тристранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID-19 сред Република България, Република Уганда и АстраЗенека, както и план на Двустранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID-19, създадени от АстраЗенека, сред Република България и Република Уганда, като основа за водене на договаряния.

Проектите на съглашения плануват подаяние на 500 000 дози ваксина Vaxzevria. В горепосочените съглашения е планувано всички разноски за доставката да бъдат поети от Република Уганда.

Министерският съвет одобри изменение на Програмата за прилагане на филантропична помощ на лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна

Министерският съвет одобри план на Решение за изменение на Програмата за прилагане на филантропична помощ на лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна.

Помощта се планува да се употребява в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател, както и в обекти, вписани в основания за задачите на осъществяването на програмата Регистър тук-там за заслон.

При съществуване на свободни места, висшите учебни заведения, „ Студентски столове и общежития “ ЕАД, учебните заведения и центровете за поддръжка на личностно развитите от системата на предучилищното и учебното обучение имат право за периода на Програмата да настаняват без възнаграждение на наем в студентските, надлежно в ученическите общежития, и
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР