Министерството на културата осигури средства за изготвяне на работен проект

...
Министерството на културата осигури средства за изготвяне на работен проект
Коментари Харесай

Изготвят проект за реставрация на емблематична възрожденска къща в Търговище

Министерството на културата обезпечи средства за правене на работен план за реституция и консервация на Хаджиангеловата къща в Търговище, която е недвижима културна полезност с национално значение, само че е в тежко положение. Това оповестиха от музея в Търговище, уточнявайки, че са кандидатствали за целево финансиране.

Емблематичната къща, в която е етнографската експозиция на музея, е издигната през 1863 година Сградата е пример на българската възрожденска архитектура, само че от години се разрушава и управлението на музея търси всевъзможни способи за спасяването на къщата.

С обезпечените 7200 лева ще се създаде настоящ план за реставрирането и консервацията, с което ще се отговори на условията на закона за културното завещание. В него ще бъдат конкретизирани типовете работи и стойностите им, с цел да се търсят финансови източници за реставрацията.

От музея прецизираха, че има план, който е отпреди 4 година, а в този момент ще бъде обновен и завършен, само че не се ангажираха какъв брой биха коствали самите ремонтни и възстановителни действия, защото са характерни.

При реализацията ще се употребяват и средства, обезпечени от дарителски акции на локално равнище.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР