Министерството на културата на Русия обяви днес, че е разрешило

...
Министерството на културата на Русия обяви днес, че е разрешило
Коментари Харесай

Москва разреши разпространението на исторически филм, предизвикал остри критики

Министерството на културата на Русия разгласи през днешния ден, че е разрешило разпространяването на провокирал разногласия исторически филм за любовния разказ сред бъдещия съветски император Николай Втори и балерината Кшесинская, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Филмът "Матилда " на режисьора Алексей Учител споделя за любовта сред балерината от полски генезис Матилда Кшесинская и престолонаследника на съветския престол.

Още преди обществените му прожекции филмът стана обект на гневни рецензии от страна на вярващи и националисти в Русия, които го възприемат като осквернение против Николай Втори, канонизиран за светец от Руската православна черква. Критиците упорстват за възбрана на кино лентата, чиято премиера е във връзка със стогодишнината от болшевишката гражданска война.

Режисьорът отхвърли обвиняванията, а изтъкнати съветски кинодейци се изрекоха в негова отбрана. Алексей Учител съобщи пред ТАСС, че желае филмът му да взе участие в конкуренцията за американската премия "Оскар " за най-хубав чуждоезичен филм. Руският "оскаров комитет " под председателството на Владимир Меншов би трябвало до 1 октомври да дефинира съветската кандидатура. Според разпоредбите на американската Академия за киноизкуство и просвета филмите с номинация би трябвало да са излезли в разпространяване преди 1 октомври.

Режисьорът заяви, че "Матилда " към този момент е прожектиран в Москва и Санкт Петербург, а през септември ще бъде показан във Владивосток. Официалната премиера се чака да бъде на 6 октомври в петербургския Мариински спектакъл - там, където преди време е била примабалерина героинята на кино лентата.

Властите в кавказките републики Дагестан и Чечения са поискали от федералното културно министерство да не допусне прожекции на кино лентата на техни територии. От ведомството дали отговор, че нямат право да вършат това и предложили на локалните управляващи да вземат решение този въпрос с фирмите разпространители. Вчера бе обявено, че прокуратурата в Симферопол на анексирания от Русия Крим е предизвестила локалните кинотеатри да не прожектират филмовия откъс за кино лентата "Матилда ", написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР