Министерството на икономиката и Националното сдружение на общините си партнират

...
Министерството на икономиката и Националното сдружение на общините си партнират
Коментари Харесай

Министерство на икономиката и общини пресичат злоупотребите с кантари и везни

Министерството на стопанската система и Националното съдружие на общините си партнират за завишаване на контрола с кантарите и везните на пазарите и борсите. За това се договориха заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев и Даниел Панов, кмет на община Велико Търново и ръководител НСОРБ.

" Предлагаме взаимно с кметовете по места да се направи цялостен обзор на настоящата нормативна уредба и да се вкарат условия при предоставяне на позволение всеки търговец да дава доказателства, че везната, с която ще работи, дава отговор на законовите условия ", сподели зам.-министър Манолев.

По думите му все още това е едно от най-честите нарушавания, което инспекторите от Държавната ревизия за метрологичен и механически контрол откриват при инспекциите. От началото на годината инспекторите на ДАМТН са ревизирали над 1400 везни, като повече от 1/4 от тях не са отговаряли на условията за комерсиална приложимост , а повече от 200 не са били от утвърден вид.

Съставени са 415 акта на обща стойност от 53 хиляди лева " Въпреки инспекциите човешкият запас е непълен непрекъснато да се наблюдават всички пазари в цялата страна, а с една сходна смяна част от документалния надзор ще може да се прави и от общинските инспектори " , добави Александър Манолев.

Към момента на търговците не се изисква да дават документи за кантара , с който ще работят, когато подават искане за позволение от съответната община. По този метод те постоянно взимат кантар, който не е утвърден за европейския пазар и с който е доста по-лесно могат да се извършат операции.

Основната концепция на обсъжданите промени е да се изисква документ за съответния кантар, с който търговеца ще работи и при всяка следваща ревизия да се ревизира писмено дали той е бил сменен. Така контролът ще може да се прави освен от профилираните инспектори от метрологичния контрол, само че и от общинските инспекторати. Ще бъдат разисквани и завишаване на глобите за този вид нарушавания.

Кметът Панов акцентира, че това е главен проблем и за локалната власт, тъй като непрекъснато се подават тъжби от недоволни жители , които имат подозрение, че са били излъгани при извършването на покупки от пазари и сергии. Голямо нарастване на тези недоволства има през пролетния сезон и при започване на есента, когато и хората пазарят в по-големи количества.

" Нужно е да създадем цялостен разбор и разискване в границите на сдружението, само че мисля, че това е проблем в множеството обитаеми места и сътрудниците биха били склонни да поддържат промени, които ще защитят потребителските права на хората " , сподели още Даниел Панов.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР