Министерството на финансите възроди този уикенд неминалата идея на Владислав

...
Министерството на финансите възроди този уикенд неминалата идея на Владислав
Коментари Харесай

МФ иска плащания в кеш до 5 хил. лв.

Министерството на финансите възроди този уикенд неминалата концепция на Владислав Горанов кешът да бъде стеснен до 5 000 лева Прагът за финансови операции  в брой да се понижи двойно, изиска Министерството на финансите (МФ) в план на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който е оповестен за публично разискване. Мотивът на вносителите е, че по този метод " ще се свие сивата стопанска система ”.

Така заплащанията в кеш ще се лимитират от сегашните 10 хиляди на 5 хиляди лева, а над тази сума всичко да става единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка. Всичко това се случва на фона на растящата инфлация, която допуска тъкмо противоположните ограничения - за повдигане на прага.

Редакциите на данъчните закони са поради признато протоколно решение на Министерски съвет за сформиране на бюджет за 2023 година с недостиг от 3 % и обявените от служебния финансов министър Росица Велкова приходни ограничения за постигането на тази цел. При това макар безплодния опит за същото на други в Европейски Съюз - прочут образец е Гърция.

Припомняме, че предходната седмица разгласи, че " ситуацията не по никакъв начин розово ” и предизвести, че ще се наложи " стягане на коланите ”. Тогава в медиите се появи и информацията, че съгласно отчет на Велкова " България е пред банкрут ”, което тя побърза да отхвърли.

Според поправката на МФ новият таван ще се отнася и за заплатите, които досега не бяха включени в закона. Идеята е приходните организации да бъдат уведомявани авансово за разплащания от бюджета към данъчно задължени лица.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР