Министерството на финансите потвърди прогнозата си от края на януари,

...
Министерството на финансите потвърди прогнозата си от края на януари,
Коментари Харесай

И през февруари се очаква приходите да надхвърлят разходите в бюджета

Министерството на финансите удостовери прогнозата си от края на януари, че бюджетът е на остатък през първия месец на годината, който се равнява на 1.1% от прогнозния БВП (БВП). Такава картина се обрисува и за февруари въпреки и с по-малко.

Според прогнозните данни на първостепенните разпоредители с бюджетни средства вторият месец на годината приключва с позитивно салдо от 771.7 млн. лева (0.7 % от прогнозния БВП). Приходите и помощите по консолидираната фискална стратегия (в която с изключение на републиканския бюджет са включени резултатите от осъществяването на бюджетите на университетите, правосъдната власт, Българска академия на науките, държавните медии и други - бел. ред.) се чака да бъдат 6.2 милиарда лева (16.2 % от годишния разчет), като по отношение на февруари 2017 година се отбелязва растеж от 470.3 млн. лв.. Ръстът по отношение на миналата година се дължи главно на по-високите данъчни и неданъчни доходи, които нарастват със 716.7 млн. лева (13.2 %), до момента в който постъпленията от помощи са по-ниски.

Разходите, които включват и вноската на България в бюджета на Европейски Съюз, са общо 5.4 милиарда лева, което е 13.8 % от годишния план. За съпоставяне разноските година по-рано са 4.9 милиарда лева Номиналното повишаване се дължи главно на нарастването на пенсиите през юли и октомври, и по-високите разноски за заплати на учителите.

Вноската в общия европейски бюджет е 220.1 млн. лева,

Основните фактори за образуване превишението на приходите над разноските през януари са положителните параметри по осъществяването на данъчните и осигурителните доходи по националния бюджет, показва Министерството на финансите. От предоставените данни се вижда, че общо приходите и помощите по консолидираната стратегия са 3.7 милиарда лева или 9.7 % от годишните планове. Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните и неданъчните доходи нарастват с 505.3 млн. лева (15.8 %), до момента в който постъпленията от помощи са по-ниски.

През януари приходите от налози, в това число и от осигуровки, са общо 3.3 милиарда лева, което съставлява 10,7 % от плануваните за годината доходи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2018 (59)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР