Министерството на финансите намали с 0,3 процентни пункта прогнозата за

...
Министерството на финансите намали с 0,3 процентни пункта прогнозата за
Коментари Харесай

Министерство на финансите намали прогнозата за БВП за тази и следващата година

Министерството на финансите понижи с 0,3 процентни пункта прогнозата за растежа на българската стопанска система за 2018 година. В пролетната си прогноза ведомството допусна, че брутният вътрешен артикул ще нарасне с 3,9 %, само че в оповестената през днешния ден есенна прогноза темпът е поправен до 3,6 %.

Намалението идва на фона на удобното развиване при потреблението и вложенията, само че и при низходящата динамичност при износа, споделят от ведомството.

По-слаба е прогнозата и за идната година - 3,7 % при по-рано планувани 3,8 %. За 2019 година МФ предсказва по-силни обществени вложения и обществено ползване.

Частното ползване ще резервира своя относително висок ритъм на напредък. Износът ще се увеличи до 2,8% след очертаващото се по-слабо показване през 2018 година, подбудено от влошената икономическа интензивност в Турция, която е измежду главните търговски сътрудници на България, наред с някои краткотрайни ограничаващи фактори в търговията с други страни отвън Европейски Съюз.

За цялата 2018 година растежът на заетостта се чака да възлезе на 0.6%, подсилен от увеличеното търсене на труд в услугите и промишлеността. Нивото на безработица ще се намали до 5,4% и за първи път ще бъде по-ниско от историческия си най-малко през 2008 година

Компенсацията на един нает ще се увеличи до 8,4% през 2019 година Заедно със заложените нараствания на заплатите в бранш обучение, както и повишаването на минималната работна заплата, позитивен принос се чака и по линия на плануваните спомагателни разноски за труд в бюджетната сфера.

По-висока се чака да бъде и инфлацията поради повишаващите се цени на силата на интернационалните пазари.

В днешната прогноза МФ чака междинната цена на петрола следващата година да бъде към $70,8 за барел, при $64 прогноза напролет. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР