Министерството на финансите на САЩ публикува късно снощи местно време

...
Министерството на финансите на САЩ публикува късно снощи местно време
Коментари Харесай

САЩ публикуваха дългоочаквания „списък Путин“

Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласява късно нощес локално време дълго чакания „ лист Путин “ с политици и олигарси от Русия, за които се счита, че са  натрупали благосъстояние или са получили власт  заради връзките си с президента Владимир Путин.

Списъкът включва 114 политици и 96 олигарси,  благосъстоянието на всеки от които възлиза на минимум 1 милиарда $, заяви bTV.

В него личат имената на премиера  Дмитрий Медведев , ръководителя на администрацията на Путин  Антон Вайно  и помощника на президента  Владислав Сурков , съобщи ТАСС.

Като олигарси са включени шефовете на „ Газпром “  Алексей Милер , на „ Лукойл “  Вагит Алекперов , основателят на „ Лаборатория Касперски “  Евгений Касперски  и крупни предприемачи като  Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска,  братята Аркадий  и  Борис Ротенберг , както и  Генадий Тимченко .

Документът беше формиран въз основа на закон, признат от Конгреса на Съединени американски щати предходната година, за наказване на Русия  за хипотетичната ѝ интервенция в президентските избори през ноември 2016 година , отбелязва АП. Съединени американски щати не налагат  никакви лимитирани и забрани  на хората, попаднали в него.

Днес  Путин се пошегува, че е афектиран, че не е в листата , съобщи Агенция Франс Прес. Връщайки се към сериозния звук, президентът призна, че не го е видял. „ Очаквахме този лист и, няма да укривам, бяхме подготвени да предприемем съответните стъпки, освен това съществени, които  биха свели връзките ни напълно до нулата . Засега обаче ще се въздържим от тези стъпки – съобщи президента. – Това, несъмнено, е  вражески акт , той усложнява руско-американските връзки и вреди на интернационалните връзки като цяло “.





Путин предизвести, че без значение от проявеното самообладание по доста въпроси,  Русия няма да отстъпва до безспир  и прикани да не се отделя повече време на листата.

Медведев също шеговито разяснява пред ТАСС, че в случай че някой министър не е в листата, това е мотив той да се отдръпна.

Вашингтон в действителност назова всички в листата врагове на Съединени американски щати , разяснява представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„ Де факто всички са наречени врагове на Съединени американски щати – съобщи Песков пред публицисти. – Ако прочетете текста, заглавието на документа, (ще видите, че) всичко това се прави съгласно закона за противопоставяне против враговете на Съединени американски щати “.

„ Не бива да се отдаваме на страсти, първо би трябвало деликатно да се ориентираме защо става дума, а след това към този момент да формулираме позиция по въпроса “, добави Песков.

Същевременно съветският опозиционен водач  Алексей Навални  похвали като положително начинание листата, съобщи АП.

Навални, станал прочут с следствията си за корупцията във висшите етажи на властта, писа в „ Туитър “, че се радва, че „ тези хора са публично приети на интернационално ниво за мошеници и крадци “.

В същото време опозиционерът попита за какво в листата са включени съветски предприемачи, които явно нямат връзки с държавното управление, като създателя на комерсиалната верига „ Магнит “ Сергей Галицки и основателя и президент на търсачката „ Яндекс “ Аркадий Волож.

Двамата са известни като хора, построили своя сполучлив бизнес без каквато и да било държавна поддръжка.

Включването в „ кремълския отчет “ (както е прочут описът в Русия) на 114 политици може да се съпостави с дейностите, предприемани в най-лошите интервали на връзките сред двете страни, означи  кметът на Москва Сергей Собянин  в обществената мрежа „ ВКонтакте “.

Той самият също попада в листата, само че това го изненадало.

„ На Запад в никакъв случай не са обичали Русия, само че такива описи не са били измисляни и в най-лошите интервали в историята. Подобни ограничения не разделят, а сплотяват, водят до резултат, противоположен на стремежи от създателите им “, акцентира Собянин.

Руският  вицепремиер Аркадий Дворкович  също съобщи, че не е сюрпризиран от наличието си в листата и означи, че той просто наподобява на справочника „ Кой кой е “. Вицепремиерът не заяви по какъв начин съветските управляващи ще реагират, а сподели единствено, че държавното управление ще следи обстановката.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР