Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи

...
Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи
Коментари Харесай

Безпрецедентна по обем санкция на САЩ срещу българи по закона Магнитски

Министерството на финансите на Съединени американски щати постанова наказания на трима българи и 64 компании според закона " Магнитски ".

Мярката е ориентирана против предприемача Васил Божков, някогашния народен представител от Движение за права и свободи - Делян Пеевски и Илко Желязков, някогашен заместител началник на Държавната организация за механически операции-ДАТО.

В писмото се показва, че въпросните лица и сдружения са глобени според Указ 13-818, който добавя и ползва Глобалния закон " Магнитски " за отчетност при нарушение на човешките права и е ориентиран против причинителите на тежки нарушавания на човешките права и корупция в целия свят.

Санкциите са наложени от Службата за надзор на финансовите активи към министерството на финансите на Съединени американски щати.

Днешното обществено оповестяване на наказания съставлява най-широкообхватното деяние на световния закон " Магнитски ", подхванато за един ден в историята на програмата, ориентирано против 65 физически и юридически лица за техните обилни корупционни дейности в България, се споделя още в известието на Съединени американски щати.

Наред с Божков, Пеевски и Желязков обществено бяха оповестени и някогашните длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

В формалното си качество надлежно на заместник-министър на стопанската система, ръководител на Държавната организация за българите в чужбина и основен секретар на Държавната организация за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов са взели участие в корупционни действия, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и публични процеси, в това число употребявайки политическото си въздействие и длъжностни пълномощия за персонална полза, се споделя от Държавния департамент на Съединени американски щати.

В качеството си на депутат Пеевски е употребявал Желязков, чиновник в Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, като медиатор и съизвършител в търговията с въздействие и даването на рушвет за отбрана от публичен надзор и за оказване на въздействие върху основни институции и браншове в българското общество.

До момента има малко политически реакции по тематиката у нас. Една от тях е на Христо Иванов, ръководител на " Демократична България ".

Става дума за един другарски жест на американското държавно управление, който дава отговор на огромното гражданско събуждане в Р България и го виждаме изразено в митинги. Българското общество сподели голяма непоносимост по тематиката наречена корупция и нашите американски другари и новата администрация дават отговор на тази непоносимост, сподели Христо Иванов, ръководител на " Демократична България ".

Произнасянето на тази оценка за Пеевски и Божков слага българската прокуратура и българските политически фактори, които гледаха тези събития в извънредно тежка интернационална обстановка, тъй като в действителност нито Пеевски, нито Божков са някакви фигури които от самосебе си зародили, добави Христо Иванов.

Новината ме свари в Българска национална телевизия. Не съм осведомен нито с документа, нито с претекстовете и колкото и да ме питате не мога да кажа нищо повече от това, макар че имам най-хубавото предпочитание, разяснява в " Още от деня " евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючук.

С позиция излезе и българското Външно министерство.

Върховенството на закона е в основата на демократичния развой във всяка правова страна. В връзките с нашите сътрудници и съдружници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че битката с корупцията във всичките й форми следва да бъде категоричен наш кардинален и на практика приоритет, декларират от Министерство на външните работи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР