Министерството на финансите, както предварително прогнозира, отчете за август по

...
Министерството на финансите, както предварително прогнозира, отчете за август по
Коментари Харесай

Финансовият министър вода гази, жаден ходи

Министерството на финансите, както авансово предвижда, регистрира за август по Консолидираната фискална стратегия (КФП) най-малък недостиг от 51.9 млн. лв.. На пръв поглед нищо работа, само че като съпоставим тези данни с резултата от предния месец, ще забележим, че единствено за август 2023-а дефицитът е бил половин милиард лв.. Още по притеснителни са данните от предходната година, когато за осемте месеца на 2022-а салдото на КФП е било позитивно в размер на 1.7 милиарда лв..

Причината за тези обилни разлики, както може да се чака, са в две направления. Приходна и разходна. За разноските е ясно. Благодарение на политиката на държавното управление бюджетните харчове нарастват и ще продължат да нарастват в геометрична градация и през следващите години. Например, съгласно данните на самото Министерство на финансите за осемте месеца на 2023-а разноските по КФП са близо 42.53 милиарда лв. - 57.3% от годишните планове, което е с над 4.92 (13.1%) повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Ако се направи съпоставяне със същия интервал на 2022-а ще забележим, че темповете на растеж даже са по-ниски. Но въпреки всичко нарастването изразяващо се милиарди левове се резервира.

В приходната част обстановката наподобява по следният метод: " На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на август 2023 година са в размер на 42 475,1 млн. лева, което съставлява 61,1 % от плановете към ЗДБРБ за 2023 година. Постъпленията нарастват с 3 170,2 млн. лева (8,1 %) по отношение на регистрираните към август 2022 година ", написа в статистиката ма Министерството на финансите. В съпоставяне със същия интервал на предходната година тези резултати са с близо 5 прочие пункта като осъществяване, което слага въпросителни за събираемостта. А още по-неприятното е че растежа на постъпленията в безспорна стойност за осемте месеца на 2023-а се е свил с 2.65 милиарда лв., а в относителна - като проценти, е над два пъти по-нисък. При това през 2023-а финансовото ведомство трансферира от енергийния бранш към държавния бюджет под формата на дивиденти и предварително събрани вземания по предоставени заеми над 2.5 милиарда лв.. И все пак изоставането в приходната част спрямо 2022-а и осезаемо. Тази наклонност може ясно да се види и при сравняване на данните за данъчните доходи където растежа за осемте месеца на 2022-а е бил 3.88 милиарда лв. и 14.8%, а в края на август 2023-а е под 2.96 милиарда лв. или 9.8%.

При сходни данни е ясна повода за големите отрицателни разлики в балансите на КФП за осемте месеца на 2022-а и същия интервал на 2023-а. Ако тези данни се трансфорат в наклонност, а дали това ще стане, ще се види по резултатите за октомври и ноември, тогава ще приказваме за грешки при задаване на макрорамката на настоящия бюджет. Нещо за което финансовият министър бе предизвестен още когато внасяше проектозакона за бюджета в Народното събрание.

На целия този декор е ясно, повода, заради която финансовият министър, е пуснал за публично разискване такива оферти за промени в данъчните закони. На него му трябват нови непрекъснати данъчни приходоизточници. Странното обаче е че под краката на финансовото ведомство от десетилетия се търкалят големи за българските действителности необложени приходи и активи. При това те са необложени не тъй като са укрити, а тъй като са освободени от налози. А нали правилото на плоския налог е той да се начислява върху всички приходи.

В случая няма да приказваме за приходите от пенсии, макар, че в множеството страни от Европейски Съюз те са натоварени със данъчно осигурителни ставки. Приемаме, не до там разумната философия,. Че пенсиите не трябва да се таксуват защото са доста ниски, и оставяме встрани една база от близо 16 милиарда лв. годишно, от която в хазната единствено като директни налози биха могли да влизат 1.6 милиарда лв..

Има обаче и други необлагаеми по закон приходи, които са освободени от директни налози, обществени и здравни осигуровки. Например, неотдавна производителите на зърно оповестиха, че за последния сезон са изплатили 2.5 милиарда и половина ренти. Тези приходи по закон от близо четвърт век са изключени от заплащането на директен налог и откогато съществува Здравна каса и Национален осигурителен институт върху тях не се събират осигурителни вноски. Преди това е било целесъобразно тъй като първоначално рентата на декар е била 10-20 лв., че и по-ниска, само че в този момент междинната лихва доближава 50 лв., а в някои райони за определени площи се приближава до 100 лв.. С други думи този приход към този момент е задоволително висок за да бъде обложен. И в случай че бъде претрупан с обичаната данъчно осигурителна тежест от над 21% от него в хазната ще влязат над половин милиард лв.. При това ще влизат всяка година и ще се усилват с размера на рентата и с размера на обработваемата земя, която по данните и на Национален статистически институт и на Министерството на земеделието непрекъснато се усилва. А събирането на налозите и осигуровките от тези приходи също ще е елементарно, защото те ще се заплащат при източника - земеделските производители ще ги удържат от дължимите ренти преди да ги платят.

И като стана дума за земеделските терени - така наречен използваеми аграрни площи, би трябвало да е ясно, че те като земя също не се таксуват с налог - този път общински. Много общини се оплакват от финансов недостиг, а в землищата им има обилни по брой и по размер аграрни земи. Впрочем съгласно статистиката в България общият размер на използваемите аграрни площи еблизо 40 млн. декара и за 10 години е повишен с близо 10 %. И какво се оказва, че има един източник на приходи, който не е обложен, а и приходите от него не са обложени. По каква логичност тогава у нас жилищните парцели и колите се таксуват, както и приходите от тях, в случай че ги давате чартърен. Защо селските общини не наложат най-малко 10 лв. налог на декар земеделска земя. Това автоматизирано ще вкара в бюджетите им една сума, чийто общ размер ще е близо 400 млн. лв. и като цяло ще повлияе благотворно на общото фискално положение на страната както в народен мащаб, по този начин и по райони.

Оказва се, че до момента в който финансовият министър се пробва да запушва дупките в приходите на фиска, се намира в смешното положение, което се разказва с националната сентенция " Вода гази, жаден върви ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР