Министерството на финансите иска да набере дълг от 300 млн.

...
Министерството на финансите иска да набере дълг от 300 млн.
Коментари Харесай

България търси да вземе дълг от 300 млн. лв. срещу нулева доходност

Министерството на финансите желае да набере дълг от 300 млн. лева против нулева рентабилност. Това демонстрира, която ще провежда продажбата на държавните облигации, с което ще стане набирането на дълга.

Облигациите са с падеж 2026 година

Дилърите могат да вземат участие в аукциона със спортни поръчки, както от свое име и за своя сметка, по този начин и от свое име, само че за сметка на свои клиенти. Максималното количество, което един участник може да придобие е половината от цялото количество облигации.

От началото на годината това ще е 4-тият аукцион за продажба на държавни облигации, проведен от Българска народна банка по поръчка на Министерството на финансите.

Първите два бяха сполучливи. На тях страната изтегли дълг надлежно за 300 млн. лева и за 200 млн. лева На първия аукцион среднопретеглената рентабилност беше 0,21%, а на втория – негативна: -0,17%.

На третия аукцион бяха препоръчани облигации за още 200 млн. лева, само че в следствие Министерството на финансите отхвърли всички поръчки, макар че интерес от страна на вложителите не липсваше - те подадоха поръчки на обща стойност от 354 млн. лева. 

По последни данни на Евростат към края на третото тримесечие на 2020 година държавният дълг на България възлиза на 30 милиарда евро, което е 25% от Брутният вътрешен продукт. По последния индикатор само Естония има по-нисък размер на държавния дълг по отношение на равнището на стопанската система в Европейски Съюз (18,5). На другия завършек на класацията са страни като Гърция  и Италия с дълг възлизащ на надлежно 199% от Брутният вътрешен продукт и 154% оп Брутният вътрешен продукт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР