Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане проект за изменение

...
Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане проект за изменение
Коментари Харесай

Предлагат за обществено обсъждане промени в Закона за енергетиката

Министерството на енергетиката предлага за публично разискване план за изменение на Закона за енергетиката, с който наредбите по отношение на основаване на вещни права се привеждат в сходство с общата регулация по Закона за собствеността. Така ще бъде омекотен понастоящем усложненият режим за създаване на линейни енергийни обекти.

Според Закона за собствеността правото на градеж се учредява от притежателя на земята в интерес на трето лице за построяването на постройка върху неговата земя. В този случай третото лице става притежател на постройката. Действащите сега разпореждания на Закона за енергетиката плануват основаване на право на градеж за построяването както на здания и постройки, по този начин и на подводни, надземни и подземни линейни обекти на техническата инфраструктура. По този метод за линейните обекти понастоящем е общопризнат режим, подобен с режима на Закона за собствеността, което попречва реализирането на капиталови планове.

Липсата на легална формулировка на линейните енергийни обекти в Закона за енергетиката основава проблеми, защото не се уреждат категорично детайлите на линейния обект, които имат площен темперамент. В тази връзка с изменението на закона се дефинира категорично понятието „ линеен енергиен обект” – това е „ цялост от подземни и/или надземни уреди на техническата инфраструктура, предопределени за транспорт, транзитиране или систематизиране на електрическа и топлинна сила, природен газ, петрол или нефтопродукти през мрежи, надземни и подземни водопроводи на хидротехнически уреди за произвеждане на електрическа сила, както и принадлежащите им трайно прикрепени към земята детайли, без значение от площта, която заемат. “

Законопроектът прави разграничаване сред случаите на разрешаване построяването на площадкови енергийни обекти и случаите на разрешаване построяването на линейни енергийни обекти. За последните належащо и задоволително изискване ще бъде учредено сервитутно право.

Прецизирането на някои разпореждания, отнасящи се до вещните права, ще докара до редуциране на административните периоди за приемане на позволение за градеж.

Изграждането на мрежовата инфраструктура е главно обвързване на лицензиантите по Закона за енергетиката – оператори на преносни и разпределителни мрежи. Създаването на нормативни условия за осъществяване на техните планове в рационални периоди е извънредно значимо. Забавянето на този развой може да докара до вреди за операторите във връзка със подписани контракти за присъединение, загуби във връзка със подписани от тях контракти за кредитиране или грантови съглашения, несъблюдение на капиталовите проекти. Поради това прецизирането на регулацията по отношение на вещните права по Закона за енергетиката е от извънредно значение за реализирането на капиталовите планове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР