Министерството на енергетиката обяви два мегатърга за изграждане на нови

...
Министерството на енергетиката обяви два мегатърга за изграждане на нови
Коментари Харесай

Нови ВЕИ търгове: Енергийното министерство дава 535 млн. лева за вятърни централи

Министерството на енергетиката разгласи два мегатърга за създаване на нови ВЕИ мощности с местни системи за предпазване на силата. Безвъзмездното финансиране за двете схеми е в размер на 535 млн. лева С търговете ведомството се пробва да навакса закъснение по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ).

Според първичните проекти по ПВУ следваше да бъдат извършени общо пет търга за създаване на нови индустриални мощности от възобновими източници с общ потенциал от 1425 MW и 375 MW системи за предпазване на силата. Производственият потенциал бе разпределен отмерено - 285 MW за всеки един търговете и 75 MW системи за предпазване.

Подготовката на процедурите обаче закъсня и се стигна до уедряване, а след това изискванията за даване на финансирането бяха върнати за цялостна преправка след скандал в Народно събрание и мощно ограничаващи условия към евентуалните претенденти.

След тези корекции в този момент Енергийното министерство предлага два още по-окрупнени търга. Единият е за по-малки планове - от 200 кW до 2 MW, като по него се чака да бъдат построени общо 200 MW нови индустриални мощности със 100 MW потенциал на системите за предпазване.

Безвъзмедното финансиране в размер на 107 млн. лева по тази процедура е единствено за системите за локално предпазване на сила, като се позволява по това перо оптималната помощ от 35 млн. лева и най-малко 50% съучастничество. Останалата част от плана се финансира независимо от претендентите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР