Министерството на енергетиката обяви дългоочакваният старт на по процедурата за

...
Министерството на енергетиката обяви дългоочакваният старт на по процедурата за
Коментари Харесай

Как да финансираме фотоволтаична система за лично ползване: кандидатстването започна

Министерството на енергетиката разгласи дълго чаканият старт на по процедурата за основаване на фотоволтаични системи от страна на българските семейства. Изпълнението на процедурата " Национална схема за поддържане на фамилиите в района на силата от възобновими източници " в рамките на Националния план за обновяване и устойчивост има за цел да усили потреблението на възобновима мощ в крайното прилагане на фамилиите. По нея се дава гратис финансиране за доставка и монтаж на слънчеви уреди за битово горещо водоснабдяване, както и на фотоволтаични системи с мощност до 10 kWp, които могат да включват и системи за предотвратяване на основаната електрическа мощ.

Марияна Янева е  шеф " Политики " в Асоциацията за произвеждане, предпазване и търговия с електрическа енергия. Тя разяснява за Money.bg, че " към момента България има една от най-тежките процедури за създаване на фотоволтаични централи и това се дължи на политическата неустойчивост в страната ". Според енергийния специалист стартът на кандидатстването по Националния план за обновяване и устойчивост несъмнено е добра вест.

" Електроенергията, създадена от ВЕИ е най-евтината допустима сила и по тази причина фотоволтаичните централи са все по-предпочитана инвестиция у нас както за персонално прилагане, по този начин и от страна на дребния, междинен и наедрял бизнес ", споделя Янева.
 Снимка 575070
Източник:

Експертът добавя, че в случаите, в които изградим фотоволтаична централа, която не е единствено за персонално прилагане, а желаеме и да продаваме електрическа енергия, " наложително се нуждаем от позволение за градеж от съответната община. Освен това би трябвало да съгласуваме дейностите си с мрежовия оператор и да сключим контракт със съответното сдружение. И най-важното - да уточним на кого ще продаваме въпросната електрическа енергия " .
 Поне 42,5% от силата в Европейски Съюз през 2030 година - от ВЕИ
Поне 42,5% от силата в Европейски Съюз през 2030 година - от ВЕИ

Това е значимо както за екологията, по този начин и за политическата самостоятелност на общността

Детайли по финансирането

От енергийното министерство оповестяват, че с цел да получи финансиране даден проект, той би трябвало да се отнася за жилище, където е непрекъснатият адрес на кандидата. В него е необходимо да се използва безполезен източник на топлинна мощ, т.е. печка, котел, камина и др./ на твърдо гориво /дърва, въглища и др./.

Общият размер на инвестицията е в размер на 240 милиона лв. . От тях 140 милиона лв. са за сметка на Механизма за обновяване и устойчивост и 100 милиона лв. национално и частно съфинансиране. На първия етап от реализацията ще бъдат разпределени 80 милиона лв..

Доставката и монтажът на слънчеви уреди за битово горещо водоснабдяване могат да бъдат финансирани по тази процедура изцяло, само че не повече от 1960.83 лв.. Фотоволтаичните системи с мощност до 10 kWp се финансират до 70%, единствено че не повече от 15 000 лв.. Кандидатите могат да подават своите документи до 10 ноември 2023 година , след което проектите ще бъдат класирани.

Кой и по какъв начин може да се възползва от финансирането?

Вички физически лица, обитаващи лично еднофамилно жилище или лично жилище в многофамилна постройка, когато:

жилището, с което се кандидатства, е главно на претендента

се заменя неефикасен източник на топлинна сила (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.)

Какво тъкмо ще се финансира?

Разходи за закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване до 100% от цената на инсталацията, само че не повече от 1 960.83 лв..

Фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила до 70% от цената на системата, само че не повече от 15 000 лв..

Само до преди няколко години построяването и финансирането на фотоволтаична централа беше същинска необичайност. Днес от ден на ден хора схващат, че инвестицията в сходно нещо е както в интерес на природата, по този начин и в интерес на личния бюджет.

" В тази инвестиция има не просто възвръщаемост на разноските, а ни пести и доста пари в бъдеще , поради безплатната и неизчерпаема сила от слънцето ", обобщава енергийният специалист Марияна Янева.

Икономиката на Европейски Съюз има публично сложена цел да стане неутрална във връзка с климата до 2050 година — с нулеви чисти излъчвания на парникови газове. Изпълнението на тази цел е по едно и също време предизвикателство и опция за бърза енергийна промяна. Стратегията на Европейския съюз за консолидиране на енергийната система залага на ускорение на електрификацията на енергийните потребности и чака делът на възобновима сила в енергийния микс да се удвои до 55-60 % до 2030 година, а прогнозите демонстрират дял от към 84% за 2050 година. 
 Експерти: Климатичните цели са постижими единствено при четворни вложения във ВЕИ
Експерти: Климатичните цели са постижими единствено при четворни вложения във ВЕИ

Нужна е поддръжка за разрастващите се страни, безапелационни са те
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР