Министерството на електронното управление предвижда иновативен метод за видеозаснемането на

...
Министерството на електронното управление предвижда иновативен метод за видеозаснемането на
Коментари Харесай

Устройства със свръхумна камера ще снимат изборите на 2 април

Министерството на електронното ръководство планува новаторски способ за видеозаснемането на обработването на изборните резултати в секционните комисии на 2 април.

Това ще става посредством смарт устройства, които наподобяват на телефон. Те ще имат конфигурирано мобилно приложение, създадено от „ Информационно обслужване “ АД, което ще обезпечава видеоизлъчването и видеозаснемането след края на изборния ден.

Телефон, само че не тъкмо

Чрез Mobile device management (MDM), мобилното устройство ще може да извършва единствено една функционалност – видеонаблюдение и видеозаснемане, изясни пред БНР основният секретар на Министерството на електронното ръководство Ангел Петров.

" Мобилното устройство на пръв взор наподобява на телефон, само че с тази разлика, че не може да организира нито гласови повиквания, нито да получава и изпраща sms-и. Това е свръхумна камера за видеонаблюдение. Тези телефони имат една-единствена функционалност – видеозаснемане на процеса и осъществяването му в действително време. ", безапелационен е той и добавя, че в деня на изборите всяко едно устройство ще бъде механически изправно, защото се възнамеряват няколко теста.

" Параметрите, които сме заложили към тези мобилни устройства, са последно постижение на техниката. Всички са настоящи към днешна дата ", твърди Петров. По думите му това значи, че могат да бъдат употребявани през идващите 5 години.

Всяко мобилно устройство ще бъде снабдено с карта за мобилен интернет към съответния оператор. След към този момент извършена среща на мобилните оператори с управлението на министерството стана ясно, че към 85% от секциите ще бъдат покрити с надеждна връзка на мобилен оператор.

В останалите 15% от секциите обаче качеството на връзката най-вероятно няма да разрешава лъчение в действително време.

" Няма обсег "

Липсата на техническа опция за обезпечаване на интернет би трябвало да се одобри като техническа неспособност за обезпечаване на видеоизлъчване в действително време. В тези случаи от секциите, които по разнообразни аргументи не излъчват видеопоток в действително време, предпочитано ще се смъква и разгласява видеозаписът от самото устройство, по този начин както е записано и в Решение №1603 на ЦИК, прецизират от Българска телеграфна агенция.

Проблемът с съществуването на интернет връзка е голям, признава Ангел Петров. Има обитаеми места с извънредно ниско качество на покритието на мобилните оператори, добавя той пред БНР.

" В най-малко 85 на 100 от секциите няма да има проблем. В останалите 15% от секциите е прекомерно евентуално сигналът да не е с положително качество на лъчение. На тези места наложително би трябвало да се обезпечи видеозапис по преброяването на гласовете и съставянето на протокола. Приоритетно ще изтеглим тези устройства, които не са записвали в действително време, ще свалим записите от тях ", показва Петров.

Хакерите са разчувствани

Очаква се " засилен интерес " от недобронамерени IT експерти, по тази причина страницата, на която ще върви излъчването, ще бъде под специфичен режим, разгласи още основният секретар на МЕУ.

" Очакваме голям брой на брой офанзиви към нея. Постарали сме се да я защитим по допустимо най-хубавия метод. "

След привършване на изборния ден и преди началото на преброяването, ръководителят на СИК ще би трябвало да включи мобилното устройство и да  сканира авансово квалифициран QR код, който съдържа персонализирана информация за съответната секция, след което ще задейства приложението за видеоизлъчване и видеозаснемане.

Тънкият въпрос с техническите знания

Устройствата би трябвало да бъдат доставени до 21 март. След това ще може да стартира действителната проява на системата.

Един ден преди изборите на 2 април мобилните устройства, като част от пакета изборни бумаги, ще бъдат предадени на СИК, заредени, конфигурирани и конфигурирани. Ще бъдат създадени и обучителни материали, които включват документална директива и видеоклип.

160 лв. е цената на всяко смарт устройство. Предвиден е задоволителен брой аварийни устройства, декларират още от Министерството на електронното ръководство. Видеонаблюдението ще коства близо 6,5 милиона лв. на страната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР