Министерство на земеделието и храните подготвя нормативни промени по отношение

...
Министерство на земеделието и храните подготвя нормативни промени по отношение
Коментари Харесай

МЗХ подготвя нормативни промени за подобряване на достъпа на пазара за повече производители

Министерство на земеделието и храните приготвя нормативни промени по повод доставките на първична земеделска продукция, тъй че да се урегулират по-добре връзките сред операторите по веригата. Убедени сме, че с тези промени ще се подобрят опциите за достъп до пазара на повече производители.

Това осведоми заместител - министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на 17-и Коледен конгрес „ Да! На българската храна “, проведен от Стандарт медия в София.

Акцент в дебатите, който мина с необятен кръг участници от законодателната, изпълнителната власт и бизнеса, бяха и тематики, свързани с упованията на хранителната промишленост за облекчение на административната тежест и продължение на положителните практики за присъединяване в процеса на правене и координиране на водените политики в бранша. Във връзка с обсъжданата тематика за демографската рецесия, която се отразява и на работната ръка, заета в земеделието, заместник-министърът осведоми, че тече интензивна връзка с Министерство на труда и обществената политика за взаимни ограничения за стимулиране и задържане на младежите посредством основаване на атрактивни условия за труд в страната като опция на работа отвън нея.

" Вече сме поканили сътрудниците от Българска земеделска камара да се включат в диалозите, ще поканим и останалите подсектори да вземат участие, с цел да потърсим дружно решения на проблемите с работната ръка “, уточни зам.-министър Йоцев.

По време на форума беше подложен въпрос и за постигнатия прогрес по използване на новия Стратегическия проект за земеделието и селските региони, както и за нуждата от дълготрайна предвидимост. Представители на законодателната и изпълнителна власт показаха постигнатото по осъществяване на Меморандума на Правителството със земеделските производители, като особено внимание бе обърнато на основаната спомагателна поддръжка над контрактуваните тавани по украинската помощ.

Сред разискваните тематики бе нуждата секторът да се приготви за времето, когато Украйна бъде пълновръстен участник на общия пазар на Европейски Съюз, което се чака да наложи съществени промени в ОСП. Това съгласно зам.-министър Йоцев, изисква още занапред сериозен разбор и да бъдат създадени национални ограничения, с цел да се поддържат българските фермери и да останат конкурентни на пазара.

Заместник-министър Йоцев връчи една от обичайните награди на медията " Защитник на традициите " за възобновление производството на сирене Дунавия на " Ненко Трифонов Фуудс ", мандра Ведраре.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР