Министерство на правосъдието удължи срока за обществени консултации по проекта

...
Министерство на правосъдието удължи срока за обществени консултации по проекта
Коментари Харесай

МП удължи срока за обществени консултации по новия Закон за съдебната власт

Министерство на правораздаването удължи периода за публични съвещания по плана за нов Закон за правосъдната власт (ЗСВ).


Срокът се удължава с 20 дни – от 16 април до 7 май 2024 година

От пресслужбата на Министерство на правосъдието прецизират, че смяната се наложи в резултат на голям брой оферти, получени от органите на правосъдната власт и съсловни организации на магистратите. Така до 7 май могат да се показват мнения, бележки и други по законопроекта.

Междувременно в Съдебната палата се организира взаимното съвещание на Управителните препоръки на Асоциацията на прокурорите в България и на Камарите на следователите в България, на Сдружението на администрацията в органите на правосъдната власт и на Българска съдийска асоциация. Владимир Николов, ръководител на Асоциацията на прокурорите в България, сподели:

" Необходимо е срокът за публично разискване на законопроекта да бъде продължен и там да бъде прибавен не PR, а да се свърши сериозната работа. Законът би трябвало да е изразител на съсловията и на жителите ", сподели Николов, представен от БГНЕС.

Основният фокус на новия Закон за съдебната власт е обезпечаването на сходство на законодателните промени с измененията в Конституцията – основаването на Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет и новото съответствие на квотите в тях; променените функционалности и пълномощия на основния прокурор; промените, свързани с Инспектората и други Проектът планува също възстановяване и ускорение на конкурсните и атестационни процедури в правосъдната власт, както и в командироването. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР