Министерство на отбраната ще купува дронове за около 25 млн.

...
Министерство на отбраната ще купува дронове за около 25 млн.
Коментари Харесай

Каракачанов купува разузнавателни дронове за 25 млн. лева

Министерство на защитата ще купува дронове за към 25 млн. лв. с Данък добавена стойност. Те ще бъдат употребявани за тактическо разузнаване, което дава опция на ведомството да избегне наредбите на Закона за публичните поръчки и непосредствено да изпрати предложения до 24 компании.

24 компании са получили покана за присъединяване в състезанието за доставка на дронове за армията. Сред поканените компании има български, израелски, американски и европейски. Част от фирмите са взели участие в предходни планове за рационализация на армията. Крайният период за отговори е средата на февруари.

Министерство на защитата желае да купи 14 дрона, 2 от които с оптимален обсег от 120 км. Първите четири би трябвало да получим тази година, а последната доставка би трябвало да е през 2024 година Тяхната планирана стойност е 10.800 млн. лв. с Данък добавена стойност.

Планове за произвеждане на дронове има и в многомилионния план за нови изтребители за армията, само че досега няма повече конкретика.

Междувременно министър Красимир Каракачанов, посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа и публични лица от Департамента по защитата на Съединени американски щати и Министерството на защитата на България организираха работна среща.Целта на срещата е да се даде ход на развиването на 10-годишен двустранен проект за защита сред България и Съединени американски щати. В хода на срещата бе реализирано единодушие по главните точки на българо-американската „ Пътна карта 2020 - 2030 “ и бърз график за нейното осъществяване.

Пътната карта ще даде насоки на българското и американското управление в техните взаимни старания за по-нататъшно развиване на качествата на Българската войска посредством фокусиране на напъните за съдействие в региона на сигурността, изключително в областта на отбранителните институции, ситуационната картина на морското пространство, киберсигурността и модернизацията на Въоръжените сили на България. Екипите по използване на тактиката изготвят план на Пътната карта, който ще бъде обсъждан през април, а задачата е окончателната версия да бъде подписана в София през септември.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР