Министерство на околната среда и водите подпомага общините в изпълнение

...
Министерство на околната среда и водите подпомага общините в изпълнение
Коментари Харесай

МОСВ осигури близо 300 млн. лв. за рекултивация на закритите общински депа

Министерство на околната среда и водите подкрепя общините в осъществяване на отговорностите им за закриване и рекултивация на старите общински депа, които не дават отговор на нрмативните условия, както и за създаване на нови районни системи за ръководство на отпадъците. През последните пет години са построени и въведени в употреба по-голямата част от 52-те нови районни системи за ръководство на отпадъците, които дават отговор на нормативните условия. Това даде опция да се приключи употребата на неотговарящите на условията депа.

Министерство на околната среда и водите поетапно обезпечава нужните средства за осъществяване на плановете за рекултивация. До момента са отпуснати над 100 млн. лева от Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “ и Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС), с които е обезпечена рекултивацията на част от депата. В допълнение на тези средства за 2019 година за рекултивация посредством ПУДООС от държавния бюджет са обезпечени 70 млн. лева С цел обезпечаване на целия финансов запас за всички депа през 2019 година беше направена смяна в Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, с която се обезпечават в допълнение 120 млн. лева, с които ще бъдат финансирани и останалите депа, чиято техническа рекултивация би трябвало да завърши през 2020 година

Приоритетни за финансиране са всички общински депа, които не дават отговор на нормативните условия и са част от лист на общински депа, включени в наказателната процедура на Европейския съюз, които подлежат на закриване и рекултивация. Общият брой на тези депа за България е малко над 110. Към сегашния миг е изпълнена рекултивацията на някои от тях, като единствено в границите на 2019 година до сегашния миг са финансирани 31 закрити общински депа.

Процесът на закриване на съществуващи депа за боклуци включва осъществяването на два процеса: техническа и биологична рекултивация. Изпълнението на техническата рекултивация е съобразено с нормативните условия на националното законодателство. Техническата рекултивация на съществуващи депа за боклуци съставлява система за незадълбочено запечатване на депото. Проектните решения за осъществяване на техническата рекултивация при закриване на депата са разнородни, като минималните условия са създаване на газоотвеждаща система и полагане на горен изолационен слой от земни маси или бентонитови хидроизолации в композиция с минералния запечатващ слой. Горният изолиращ екран би трябвало да е по този начин планиран и изпълнен, че да изключва емисията на нездравословни субстанции към съставените елементи на околната среда; да предотвратява инфилтрацията на атмосферни води през тялото на депото и да основава условия за безвредно обособяване на газовете от него. След осъществяването на техническата рекултивация се извършва и биологична и тя включва комплекс от агротехнически и агрохимически мероприятия за основаване на условия за затревяване, засаждане на храстова растителност и залесяване, според от бъдещото потребление на депото.

Министерство на околната среда и водите дава финансиране за закриване и рекултивация единствено на регламентирани общински депа. Проектите се изготвят от общините, на чиято територия са закритите сметища. Колкото по-кратък е срокът от момента на закриване на депото до физическото осъществяване на рекултивация, толкоз по-малка е вероятността да се усили размерът на насъбрани боклуци заради нерегламентирано изхвърляне. Отговорност на общините е да управляват и да не разрешават да се натрупват спомагателни количества боклук във към този момент закритото хранилище, защото те са притежатели на парцела и те са оператори на депото по време на употребата му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР