Министерство на електронното управление и Столична община представиха съвместния си

...
Министерство на електронното управление и Столична община представиха съвместния си
Коментари Харесай

МЕУ и Столична община представиха съвместния си проект за автоматизация на администрациите

Министерство на електронното ръководство и Столична община показаха взаимния си план „ Облачни е-услуги за администрацията “.

Той основава единна система, която цифровизира ръководството на административни процеси от администрациите. Основната цел на плана е автоматизация на работните процеси в администрацията, което ще докара до по-бързо обслужване, проследимост и доста повишение на административните потенциали. Проектът се финансира от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “.

Автоматизират се работни процеси, свързани с осъществяване на функционалности в централната администрация и процеси, свързани с даването на административни услуги от общинските администрации; По този метод разнообразни отдели и регионални и общински администрации ще могат да си споделят автоматизирано, бързо и дейно. Ползите от новаторската система за жителите ще доведат до оптимизация на работните процеси, повишение успеваемостта на администрацията, а оттова и увеличение на потребителската задоволеност. За самите администрации системата ще понижи сензитивно разноските за създаване, поддържане и актуализиране на лични решения за автоматизирани работни процеси, както и ще обезпечи оперативна съгласуемост при взаимоотношение сред звената в една администрация. Допълнително е обезпечено и ново равнище на подвижност и сигурност, което ще разреши опция за далечен достъп до платформата за автоматизация, която ще действа върху Държавния хибриден частен облак ( ДХЧО).

Генчо Керезов, зам.-кметът по дигитализацията на Столична община и началник на плана показа: „ Независимо от многото предизивкателства, пред които се изправихме, Министерство на електронното ръководство и Столична община направихме всичко допустимо да осъществяваме този план. Изпълнявайки програмата за дигитализацията на кмета Йорданка Фандъкова, през днешния ден демонстрираме, че електронното ръководство е допустимо точно когато институциите работят с ясни цели и необятна визия за национално приложение. Принципите, на които почива тази самобитна промяна в административното ръководство в страната, са тъкмо тези, които бяха сложени и за работата на новото постоянно държавно управление. Именно поради това съм оптимист, че ще срещнем поддръжка в лицето на новият Министерски съвет за реализиране на бърза и ефикасна цифровизация на администрациите в интерес на жители, чиновници и бизнес.

Пилотно планът се извършва сред МЕУ, Столична община (голяма община), Велико Търново (средна по величина община) и Челопеч (малка община), които ще имат опция да покачат успеваемостта на администрацията и уеднаквят метода, по който администрациите извършват действия в съответната област, както и да обезпечи оперативна съгласуемост и да усъвършенства връзката администрация – жител - бизнес.

В рамките на активността беше осъществен разбор на работните процеси в Столична община и две общини в друг мащаб - Велико Търново и Челопеч- свързани с даването на най-малко 50 общински административни услуги и конфигурирани персонализирани пакети за администрациите на трите града. Това ще послужи за основаването на модели за автоматизация на другите по величина общини в България, с цел да може автоматизацията на административните процеси да се популяризира из цяла България и да се осъществя по резистентен метод. В рамките на плана се основават и обучителни материали, които да послужат на по-малките общини в България за образование за работа с новите административни качества.

Това е иновация, която се реализира за първи път в Европа. Чрез реализацията ще се реализира оптимално ускорение на административното обслужване първо в София, а оттова и в цялата страна. Гражданите първо на трите общини ще могат да подават електронните заявки в обновеният електронен портал на МЕУ, след което системата ще приготвя автоматизирано всички налични инспекции и информации за админа, а за него ще остане единствено да валидира резултата услугата с електронен автограф.

Зададен е модел с несъмнено време от 1 час за автограф от длъжностните лица в централната и районни администрации на Следствен отдел към окръжна прокуратура. В резултат на това жителите на столицата ще могат да получават резултата от 50 те електронни услуги в границите на час след заявяването им през портала на МЕУ. След края на плана, Следствен отдел към окръжна прокуратура ще даде платформата за споделено прилагане посредством директна интеграция от МЕУ и от други общини в общата държавна инфраструктура за електронно ръководство.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР