Министерствата на отбраната на Беларус и Русия обявиха съвместни въздушни

...
Министерствата на отбраната на Беларус и Русия обявиха съвместни въздушни
Коментари Харесай

Беларус и Русия провеждат съвместно военно учение от 16 януари

Министерствата на защитата на Беларус и Русия оповестиха взаимни въздушни и тактически учения, които ще се проведат от 16 януари до 1 февруари. Първото известие идва от телеграм канала на беларуското министерство и е представено даже от съветската държавна организация ТАСС.

" Ще бъдат включени всички летища и полигони на военновъздушните сили и силите за противовъздушна защита на Беларус ", обявиха от министерството на Беларус. Днес в Беларус дойде и авиация на съветските военновъздушни сили.

По-рано бе обявено, че Беларус и Русия възнамеряват " взаимни летателно-тактически учения "  с присъединяване на районна военна формация.

В средата на седмицата съветското министерство на защитата осведоми за построяването на взаимна сред Беларус и Русия регионална военна формация.

Според президента на Беларус Александър Лукашенко районната формация е основана заради " изострянето на ситуацията по западните граници на съюзната страна. През октомври Минск съобщи, че групировката е почнала " въоръжена отбрана на съюзната страна ".

В края на декември медиите оповестиха за придвижване на влакове с съветско военно съоръжение през Беларус към границата с Украйна.

Украйна счита Беларус за страна, подкрепила експанзията против нея, защото беларуските управляващи са разрешили на Москва да употребява територията ѝ като плацдарм за нахлуване. Освен това летища и полигони, ситуирани в Беларус, от време на време се употребяват за удари против Украйна.

Западни и украински военни представители обявиха, че теоретично Беларус може да бъде директно забъркана в нова офанзива против Украйна. Като по-вероятно пояснение за военната интензивност на Минск обаче те показват желанието да се отвлече вниманието на украинските въоръжени сили и да се принудят да държат обилни сили по северните си граници, които по този метод да не могат да вземат участие в сраженията в южната и източната част на страната.

Самото съветско навлизане преди една година, на 24 февруари 2022 година, бе предхождано от такова взаимно обучение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР