Министерският съвет взе решение за удължаване на помощта на гражданите

...
Министерският съвет взе решение за удължаване на помощта на гражданите
Коментари Харесай

Местят в държавни бази украинцинските бежанци от хотелите

" Министерският съвет взе решение за удължение на помощта на жителите от Украйна. Помощта ще продължи посредством настаняването им в държавни бази. Предвидили сме нужните места и благоприятни условия за това. Ще се даде 15-дневен период доникъде на месеца хората, които са настанени в хотели, да бъдат преместени в подобаващи бази, държавни ". Това заяви служебният министър на Министерство на вътрешните работи Иван Демерджиев след съвещание на държавното управление. 

" Причината за това решение се крие както в събитието, че това е процедура в Европейския съюз. Само България и още две страни - Кипър и Ирландия, дават такава протекция за безграничен интервал от време. Отдавна е привършен интервалът в европейските страни, за който се дава тази протекция ", съобщи Демерджиев. 

" От друга страна ние желаеме да сме сигурни, че при зимни условия, каквито предстоят, тези жители ще бъдат настанени в места, където няма да се постанова тяхното пренасяне при тежките климатични условия през зимата ", сподели още служебният министър на вътрешните работи. 

Подробности по отношение на заплащанията, които ще има по програмата за настаняване на бежанците от Украйна даде министърът на туризма Илин Димитров.

" Финансовите средства, които страната ни отделя, са съществени. Дори на фона на останалите държави-членки, дотук са изплатени близо 523 милиона лв.. Като 200 милиона от тях са за сметка на бюджета и 300 милиона са по Европейски стратегии и фондове, които са преструктурирани ", заяви министър Димитров. 

Важно е да сме наясно с опциите си, не оставяме никого на улицата, както чухте. Нуждаещите се от протекция ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи ", съобщи министър Димитров. 

Той благодари на хотелиерите, които отвориха хотелите си още при първата вълна на бежанци от Украйна. Димитров бе безапелационен:

" Искам да ги уверя, че ще бъде изплатено всичко, което е като безспорни суми ".

Министър Димитров изясни и механизма, по който ще се изплащат дължимите суми. 

" Какъв ще бъде механизмът. До края на тази седмица ще бъдат входирани, в това число и за септември, всички безспорни заплащания, които сме начислили. От тук нататък програмата ще бъде отворена в границите на 15 дни те да подадат тъжби. Когато тези тъжби бъдат подадени, ще бъдат прегледани една по една и на всяка една ще бъде отговорено самостоятелно: Какви средства са платени, какви не са платени и за какво те не са платени ", изясни Димитров. 

" Има три разновидността, при които може да не се платят суми, това са в случай че лицето е напуснало хотела, а продължава да се води записано там. Втората догадка е, когато то е почнало работа и не е съобщило в границите на месец и третата догадка е, когато едно лице е настанено допълнително от един хотел ", изясни министърът. 

" Открихме и четвърти проблем, който е обвързван с декларациите за изхранване. Софтуерно той ще бъде решен и за това ще ни е нужна и помощта на хотелиерите, които ще заявят в писмен тип разликите, които са получили като финансиране ", разгласи Димитров. 

" Със сигурност до края на годината, само че нямаме никакви проекти през зимния интервал да завършваме с тази помощ, в случай че естествено служебното държавно управление действа. Вече има образуван парламент, а аз мисля че редно и обикновено е Народното събрание да вземе трайно решение по този въпрос. Но ние сме създали нужното да се посрещне целия зимен интервал ", отговори Демерджиев на журналистически въпрос по отношение на периода, в който бежанците ще останат в държавните бази. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР