Министерският съвет реши планираната нова ядрена централа на Площадка №2

...
Министерският съвет реши планираната нова ядрена централа на Площадка №2
Коментари Харесай

Правителството с важно решение за АЕЦ Козлодуй

Министерският съвет реши плануваната нова нуклеарна централа на Площадка №2 на АЕЦ „ Козлодуй “ да бъде избрана за обект с национално значение и за народен обект. Площадката е определена от „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД и е утвърдена от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). 
Изграждането на новата мощ е в сходство с Решение на Народното събрание от 12.01.2023 година, с което се разпорежда на Министерския съвет да организира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати по отношение на сключването на междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология АР 1000. Според цитираното решение Министерският съвет следва да разгласи нуклеарната централа за „ обект с национално значение “ по смисъла на Закона за устройство на територията и за „ народен обект “ по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност. 
Определянето на обекта за народен и с национално значение ще приоритизира плана и ще улесни доста административните процедури, свързани с устройственото обмисляне. Като разследване от взетото решение ще бъде допустимо стартирането на действителни действия в сходство с изискванията и ограниченията на Решението по Оценка на въздействието върху околната среда и с условията в заповедта на АЯР за одобрение на Площадка 2.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР