Министерският съвет реши от 1 февруари всички деца до 10-годишна

...
Министерският съвет реши от 1 февруари всички деца до 10-годишна
Коментари Харесай

От 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския и междуселищния транспорт

Министерският съвет реши от 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст да пътуват гратис в градския и междуселищния превоз. За учащите ще има понижение със 70%, а за пенсионерите - 40 на 100, заяви транспортният министър Христо Алексиев, представен от " Нова телевизия ". 

„ Бюджетът на мярката е 73 милиона лв.. Парите са обезпечени от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас ”, съобщи Алексиев.

Министерският съвет е приел и промени, с които усилва с 27 милиона дотациите на междуселищните линии. Повече пари ще получават и нерентабилните линии, с цел да продължат да съществуват.

„ Целта е да има досегаемост, подвижност, обезпечен превоз за всички хора. Вярвам, че мярката ще докара до по-мащабно прилагане на градския превоз и ще понижи пътуванията с коли, надлежно - и замърсяванията ”, сподели Алексиев. И разясни, че пониженията ще важат през цялата 2023 година.

През февруари се чака да бъде оповестена и мярката, която да замести отстъпката от 25 стотинки при горивата, разгласи Христо Алексиев. Един от разновидностите е компенсацията да бъде под формата на ваучери за хората с приходи под оптималните за страната от 3400 лева

„ Ние работим предпочитано, преди всичко би трябвало да компенсираме най-уязвимите групи. Разбира се работим и по другата мярка за ваучери за горива, само че  как беше до момента - тези 25 стотинки се получаваха от хора, които имаха транспортни средства персонални коли, а тези, които нямат опция и не могат да си разрешат такива коли бяха подценени ”, разяснява Христо Алексиев.

През уикенда министърът на стопанската система Никола Стоянов регистрира и сериозен спад в цените на бензина и дизела спрямо лятото - надлежно с 20 и 15%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР