Министерският съвет разгледа и прие решение за безвъзмездно предоставяне на

...
Министерският съвет разгледа и прие решение за безвъзмездно предоставяне на
Коментари Харесай

МС освободи държавни резерви за подпомагане дейността на Държавната агенция за бежанците

Министерският съвет прегледа и одобри решение за безплатно даване на освободени държавни запаси и военновременни ресурси: медицински произведения и болнично-­домакинско имущество за потребностите на Държавната организация за бежанците при Министерски съвет.

 

Предоставянето на изброените медицински произведения и болнично­домакинско имущество има за цел подкрепяне активността на Държавната организация за бежанците при Министерски съвет, обвързвана с банкет и настаняване на жителите на трети страни, търсещи интернационална протекция.

Кабинетът утвърди присъединяване на България в Международното ревю за вино „ Провайн 2024 “

Министерският съвет утвърди присъединяване на Република България в Международното ревю за вино „ Провайн 2024 “, което ще се организира от 10 до 12 март 2024 година в гр. Дюселдорф, Федерална република Германия
Международното ревю за вино „ Провайн “ е най-голямото в света интернационално ревю за вино и спиртни питиета и е напълно бизнес насочено.

 

Изложение от сходен мащаб дава късмет на родните винопроизводители да поддържат и основават нови бизнес контакти, което е изключително значимо в интервала на икономическите усложнения, произлизащи от постпандемичната обстановка и усложнената политическа конюнктура, поради спора сред Русия и Украйна.

 

Разходите по подготовката и присъединяване на Република България са за сметка на бюджета на Министерството на земеделието и храните, като се изключи тези, които ще бъдат обезпечени от Държавна помощ „ Помощ за присъединяване в изложби “.

 

През 2023 година към 6000 изложители от 60 страни са били изложители на международния конгрес, като своите артикули са показали производители от най-големите винарски райони в света - Италия, Франция, Германия, Испания, Австрия, Португалия, както и доста отвъдморски страни.

Правителството утвърди промени в състава на Комисията по бистрота по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина

Министерският съвет одобри решение за промени в състава на Комисията по бистрота по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. На мястото на доктор Бойко Пенков е избран проф. Илко Гетов.

 

Проф. Илко Гетов е ученик на Медицински университет София, откъдето придобива образователно­квалификационна степен „ магистър “ в професионално направление „ фармация “. Притежава просветителна и научна степен „ лекар “ към МУ - София, специализация по „ Клинична фармация “ и магистратура по „ Здравен мениджмънт " към същия университет, както и специализация по „ Болнична фармация " към МУ - Варна. От юни 2013 година до февруари 2020 година е ръководител на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. В интервала юни 2022 година - октомври 2022 година е ръководител на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули.

Създават се два научни комплекса за проучвания в региона на храните и синята стопанска система

Два научни комплекса ще правят високотехнологични проучвания в агрохранителните системи и биоикономиката и синята стопанска система, реши държавното управление. Обединенията са част от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

 

В Център за подготвеност „ Агрохранителни системи и биоикономика " се сплотяват трите инфраструктури в региона на агрохранителните системи и биоикономиката. Това са Научна инфраструктура в региона на храни, хранене и здраве, Център за диагностика и технологии за растително здраве и Националната инфраструктура за проучване и нововъведения в земеделието и храните.

Обединението ще сътвори съвременен мултидисциплинарен теоретичен комплекс с разпределена изследователска инфраструктура в региона на агроекологията, растителното здраве, прецизната растителна селекция и преработката на храни и хранене. Целта е да се реализиране цифрова промяна на целия агрохранителен бранш и да надгради инфраструктурния, научния и иновационен потенциал на университетите и изследователските организации в региона.

 

Център за подготвеност „ Синьо, новаторско и стабилно ръководство на крайбрежната морска и речна околна среда и запаси " включва обединяване на Инфраструктура за стабилно развиване в региона на морските проучвания и Дигитални софтуерни системи за чиста и сигурна околна среда (5D ALLIANCE).
Така ще се сътвори и развие разпределена научна инфраструктура, сплотяваща мултидисциплинарна експертиза, пълномощия и принадлежности в поддръжка на Синята стопанска система в Черноморския район и долното течение на р. Дунав.

Държавата поддържа с над 5 млн. лева активността на национално представителните организации на и за хората с увреждания

Правителството утвърди предназначението на дотациите на национално представителните организации на и за хората с увреждания за бюджетната 2023 година. Те се дават за осъществяване на действия за гарантиране на правата на хората с увреждания, възстановяване на техния живот и поощряване на пълноценното им включване в обществото. Предоставените от страната средства не могат да се употребяват за стопански или капиталови действия.
Предоставянето на финансова поддръжка от страната е регламентирано в Закона за хората с увреждания. Съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година общият размер на дотацията е 5 099 400 лева

 

Средствата ще се разпределят сред 21 национално представителни организации на и за хората с увреждания. Размерът на дотацията за всяка от тях е самостоятелен и е съгласуван с техните оферти за финансиране на действия, които спомагат за възстановяване метода на живот и общественото включване на хората с увреждания. Той е директно обвързван с целесъобразността на активността на всяка организация и опциите на държавния бюджет.

На Либия ще бъде предоставена безплатна филантропична помощ

Министерският съвет на Република България одобри Решение за даване на безплатна филантропична помощ на Либия.

 

Във връзка с поискана от държавното управление на Либия безплатна филантропична помощ, по линия на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз на страната се дава филантропична помощ от Българския Червен кръст, на обща стойност 63 590 лева (вълнени одеяла - 1000 броя; спални комплекти (чаршаф, горен, низък, калъфка) - 1000 броя; възглавници - 1000 броя; матраци - 100 броя; защитни маски - 9000 броя).
Помощта се дава за превъзмогване на последствията от тежките наводнения на територията на Либия, породени от бурята „ Даниел “ и довели до сриване на язовирите в град Дерна и многочислени жертви и ранени.
Транспортирането на филантропичната помощ се реализира със съдействието на транспортен брокер на Европейската комисия.

Правителството утвърди спомагателен трансфер по бюджета на община Габрово в размер до 730 хиляди лева

Допълнителен трансфер по бюджета на община Габрово в размер до 730 хиляди лева утвърди Министерският съвет на днешното си съвещание. Средствата ще бъдат употребявани за подкрепяне на битовите клиенти на топлофикационното сдружение в града, които няма да имат топлоснабяване през идния сезон 2023 - 2024 година
„ Топлофикация Габрово “ ЕАД е подала заявление в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за преустановяване на лицензията за „ произвеждане на електрическа и топлинна сила " и за „ транспорт на топлинна сила ", заради „ техническа неспособност за осъществяване на лицензионна активност ".
От подпомагането ще се възползват към 4120 битови клиенти на топлинна сила на територията на гр. Габрово.

Правителството отпусна над 29,5 млн. лева за компенсации в образованието

Правителството отпусна 29 968 263 лева за финансово обезпечаване на действия по Национална стратегия „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “ за 2023 година. Средствата са за погашение на компенсации за месеците юли-август 2023 година при понижаване на числеността на личния състав в просветителните институции при смяна на структурата и състава, както и при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение.
Финансирането е за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за национални стратегии за развиване на образованието за 2023 година.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ ръководството на тридесет и осем имота- обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Християново, с. Калояновец, с. Михайлова, с. Дълбоки, с. Хрищени и с. Калитиново, с. Еленино и с. Горно Ботево, община Стара Загора, област Стара Загора. Решението е по отношение на реализацията на план „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 “, Позиция 2:,,Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив - Бургас ".

 

На НКЖИ се дава също безплатно ръководството на три парцела - обществена държавна благосъстоятелност, ситуирани на територията на с. Черна гора, община Братя Даскалови, област Стара Загора. Решението е по отношение на реализацията на план „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 ", Позиция 5:,,Модернизация на железопътния сектор Оризово - Михайлова ".

 

Правителството реши да промени статута на части от парцели, представляващи здания, като ги разгласи за частна държавна благосъстоятелност и даде единодушието си те да бъдат отстранени от активите на Национална компания „ Железопътна инфраструктура " заради неприятното им техническо положение. Имотите се намират на територията на с. Граф Игнатиево. Преобразуването на постройките и премахването им ще разреши да се обезпечи опция за наблюдаване и защита на периметровата ограда на летище Граф Игнатиево без да се основават предпоставки за нерегламентиран достъп в охранявания периметър на летището.

 

Министерският съвет учреди безсрочно лимитирано вещно право - сервитут, върху елементи от поземлени парцели - обществена държавна благосъстоятелност, в интерес на община Горна Оряховица. Засегнатите парцели от сервитута се намират в с. Горски низък Тръмбеш, община Горна Оряховица, област Велико Търново. Сервитута се учредява за пробутване на подземно трасе на тръбопровод за в допълнение водоснабдяване на с. Горски низък Тръмбеш с питейна вода от бент.,,Йовковци ". Решението е в сходство със Закона за държавната благосъстоятелност, който разрешава да се учредяват лимитирани вещни права, когато това е належащо за създаване на линейни обекти на техническата инфраструктура или когато друго техническо решение е стопански нецелесъобразно.

 

С друго решение на държавното управление Министерството на финансите получава безплатно за ръководство парцели обществена държавна благосъстоятелност в София. Четирите независими обекта се намират на ул.,,Аксаков " № 1, регион „ Средец ". До момента те са употребени от Института по обществена администрация, само че са с отпаднала потребност за институцията. Министерството на финансите ще употребява парцелите за настаняване на чиновниците от Института за разбори и прогнози и дирекция „ Централно координационно звено “.

Одобрени са позициите и състава на държавната делегация на България за присъединяване в 42-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО

Министерският съвет на Република България одобри Решение за позициите и състава на държавната делегация на Република България за присъединяване в 42-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, която ще се организира от 7 до 22 ноември 202Зг. в централата на ЮНЕСКО в гр. Париж. На сесията ще бъде обновена средносрочната тактика на ЮНЕСКО за интервала 2022-2029 година и ще бъдат признати Програмата и бюджетът на Организацията за интервала 2024- 2025 година

България поддържа преназначаването на двама съдии и един общоприет юрист в Съда на Европейски Съюз

България поддържа предложенията на Кипър, Чехия и Италия за преназначаването на двама съдии и един общоприет юрист в Съда на Европейския съюз. Това се показва в българската позиция за съвещанието на непрекъснатите представители на страните членки в Европейски Съюз (КОРЕПЕР II), което ще се организира на 8 ноември 2023 година в Брюксел.
На съвещанието ще бъдат прегледани предложенията на трите страни.
България поддържа предложенията за преназначаване на господин Константинос Ликургос и на господин Ян Пасер за съдии в Съда на Европейски Съюз, както и предлагането за преназначаване на господин Джовани Питруцела на поста общоприет юрист в Съда на Европейски Съюз, всички с мандат, изтичащ на 6 октомври 2030 година
В рамките на държавното съвещание беше признато и друго решение за прекъсване на действието за Република България на ДОВСЕ.

Одобрен е отчетът за резултатите от присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт - част „ Култура “

Правителството утвърди отчета за резултатите от присъединяване в Неформалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт (част „ Култура " ), което се организира на 26 септември 2023, в гр. Касерес, Кралство Испания.
Съветът във формат министри на културата организира два дебата. Първият бе на тематика:,,Културата като главно и световно и публично богатство “. Българският представител в неофициалната среща акцентира, че културата и наследството способстват директно и непряко за икономическия напредък на европейските общества и за възстановяване на качеството им на живот, като по този метод се утвърждават като значим запас за тяхното стабилно развиване. Те имат капацитета да подтикват нововъведенията в други браншове на стопанската система и обществения живот посредством реализиране на взаимна полза в това взаимоотношение. В тази връзка би трябвало да работим за обезпечаване на нужните условия за включването им в други секторни политики, трансформирайки ги в инструмент освен за реализиране на притежателите си, само че и за задачите на други политики.

 

Вторият спор бе на тематика „ Устойчиво ръководство на културното завещание: неговата универсална досегаемост и основното му значение като гръбнак на територията “. Българският представител в дебата акцентира, че живеем във времена на растяща неустановеност, изключителни обстановки и бедствия, свързани с климатичните промени. Дългосрочните ограничения, свързани с ръководство на риска, съчетани с планувани политики, ограничения за отбрана и положителни практики способстват за ефикасното попречване и ограничение на вредите в метода за запазване на културното завещание. Важна причина е и обменът на информация и положителни практики – неизменима част от процеса на съвместен разговор, опознаване и взаимоотношение.

Одобрени са резултатите от присъединяване на България в Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България във формалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика, което се организира на 9 октомври 2023 година в Люксембург.
В рамките на форума се организираха две пленарни сесии. Първата беше отдадена на тематиката за въздействието на новите технологии върху труда. В допълнение към полемиката беше утвърдено Решение на Съвета на Европейски Съюз за насоките за политиките за заетостта на страните членки. Обсъдени бяха и главните провокации във връзка с заетостта и основните обществени провокации в Общността. Втората полемика беше отдадена на консолидирането и укрепването на европейските системи за обществена протекция.
По време на съвещанието бяха признати Предложение за рекомендация на Съвета за създаването на рамкови условия за обществена стопанска система, както и изводи, свързани с психологичното здраве и несигурната претовареност, обществената протекция на самонаетите и ограниченията за гарантиране на еднакъв достъп на рамите до съответно и десегрегирано жилищно настаняване.

Концесионният контракт за рандеман на индустриални минерали от находище „ Изворово “ ще бъде преустановен

Концесионният контракт за рандеман на неметални потребни изкопаеми - индустриални минерали, от находище „ Изворово “ ще бъде преустановен едностранно заради несъблюдение на съществени договорни отговорности от страна на концесионера. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

 

Концесионерът не е заплатил концесионно заплащане, дължими неустойки за несъблюдение на непарични договорни отговорности, дължими лихви за несъблюдение на задължението за заплащане на концесионно възнаграждение; не е предоставял годишни банкови гаранции, обезпечаващи осъществяването на отговорностите за концесионно заплащане, лихви и неустойки; не е внесъл дължимите вноски по контракта за доверителна банкова сметка със особено предопределение за застраховане осъществяването на отговорностите, свързани с разпродажба или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи, при изискванията и периода на концесионния контракт.
Находище „ Изворово " се намира на територията на община Харманли, област Хасково. Концесионният контракт за него е подписан на 25 март 2009 година със „ Сакар­Гранит " ООД, гр. Ямбол.

Концесионният контракт за рандеман на бентонитови глини от находище „ Гола могила “ се приключва

Концесионният контракт за рандеман на неметални потребни изкопаеми - бентонитови глини, от находище „ Гола могила “ ще бъде преустановен заради гибел на физическото лице - едноличен търговец - концесионер, заличаването му в Търговския указател при Агенцията по вписванията, и неподаване на заявление по член 67, алинея 4 от Закона за подземните благосъстояния (ЗПБ) от приемник на концесионера за продължение на контракта. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.
Разпоредбата на член 67, алинея 4 от ЗПБ регламентира опцията при гибел на физическото лице - концесионер, договорът да бъде удължен с решение на Министерския съвет при положение, че правоприемникът подава заявление за продължение на контракта. В случая наследниците на физическото лице-едноличен търговец - концесионер не са подали такова заявление в избрания за това период, заради което концесионния контракт се приключва.
Находище „ Гола могила " се намира на територията на община Чирпан, област Стара Загора. През м. май 2004 година за него е подписан концесионен контракт с Едноличен търговец „ Будоров ММ-Михаил Будоров ", гр. София.

Одобрена е позицията на България по дело С-462/23 пред Съда на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията на Република България по дело С-462/23 Европейската комисия против Република България пред Съда на Европейския съюз.

 

Дело С-462/23 на Съда на Европейския съюз е формирано по искова молба на Комисията, която твърди, че България не е забранила предлагането на пазара на натурална минерална вода и изворна вода от еднакъв извор под повече от едно комерсиално изложение, не е въвела условието етикетите на натуралните минерални води и изворни води да съдържат името на извора и позволява потреблението на термина „ изворна вода " за вода, която не дава отговор на условията за това. Съответно, съгласно Европейска комисия България не е изпълнила отговорностите си според Директива 2009/54/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 18 юни 2009 година по отношение на употребата и предлагането на пазара на натурални минерални води.

 

В позицията на България в детайли са показани всички дейности на българската страна за използване на европейското законодателство. Аргументите на страната ни са подкрепени с информация за резултатите от извършено изследване измежду страни членки на Европейски Съюз, разбор на наредбите на Директива 2009/54/ЕО, както и аргументите, заради които същите основават справедливи усложнения за тяхното използване. Позицията на българската страна съдържа и подробна информация за последващите национални ограничения, които ще бъдат подхванати.

Одобрена е българската позиция за неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Министерският съвет одобри позицията на България за неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (космическо пространство), което ще се организира на 7 ноември 2023 година в гр. Севиля, Испания. Ръководител на българската делегация ще бъде министърът на нововъведенията и растежа на Република България госпожа Милена Стойчева.
По време на неофициалното съвещание министрите ще проведат политическа полемика по тематиката „ Автономност и резистентност на галактическото пространство ".

 

Програмата на събитието включва и министерска сесия на Съвета на Европейската галактическа организация, както и обща среща във формат Европейска галактическа организация - Европейски съюз на тематика „ Преход към по-комерсиално и стабилно европейско пространство "
България преглежда галактическия бранш като стратегически актив, способствуващ за основаването на нови пазари и бизнес благоприятни условия за промишлеността, в това число МСП. Европа би трябвало да резервира своите водещи позиции в даването на галактически данни и услуги. С цел постигането на самостоятелност и резистентност на галактическия бранш Европейски Съюз би трябвало да засилва напъните си за следващо подсилване на галактическите си стратегии, ускорение на комерсиализацията на космоса и основаване на нужните механизми за стимулиране на сполучлива европейска галактическа индустрия.
С цел постигането на резистентност считаме, че политиката за свободно, цялостно и намерено даване на данни би трябвало да бъде непокътната и да се подсигури потребителският насочен темперамент на галактическата стратегия и капацитетът за комерсиална употреба.

526 лева ще е линията на беднотия в България през 2024 година

526 лева ще е линията на беднотия в България през 2024 година, реши държавното управление. Стойността й ще се покачва с 22 лева или с 4,4% спрямо 2023 година

 

Новият размер на линията на беднотия ще окаже удобно влияние върху уязвимите и най-нискодоходните групи от популацията. С увеличението й ще набъбнат обвързаните с нейната стойност обществени помощи и финансова поддръжка, изплащани по Закона за обществено подкрепяне, Закона за хората с увреждания и Закона за протекция на детето.
Повишаването на линията на беднотия ще усъвършенства обществената протекция за уязвимите групи, защото по-голям брой хора и фамилии в потребност ще получават поддръжка от страната.

Одобрени са промени в Координационния съвет за подготовка на страната ни за участие в еврозоната

Със свое разпореждане държавното управление одобри промени в Постановление на Министерски съвет № 168 от юли 2015 година за основаване на Координационен съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната.
С новото разпореждане се предлага Съветът да дава отговор за организирането и координирането на практическата подготовка на Република България за участие в еврозоната при нова индикативна дата за участие -1 януари 2025 година

 

Промените са ориентирани и към прецизиране на функционалностите и повишение на успеваемостта на Съвета при реализирането на неговата активност. Предлага се актуализация на функционалностите и управлението на някои от работните групи към Координационния съвет за подготовка на Република България, като в същото време се прави предложение за сформирането на нова подгрупа „ Държавни скъпи бумаги “, която да дава отговор за адаптирането на нормативната база и системите за работа с държавни скъпи бумаги от левове в евро.
С постановлението се цели в допълнение да се форсира работата по същинската практическа подготовка на страната ни за приемане на еврото с оглед потребността от осъществяване на задачата България да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година

Утвърдени са промени в класификацията на областите на политики/функционалните области и бюджетните стратегии за интервала 2022-2025 година

Със свое решение държавното управление извърши промени в класификацията на областите на политики/функционалните области и бюджетните стратегии от компетентността и отговорността на съответния първокачествен разпоредник с бюджет, чийто бюджет се включва в държавния бюджет, като се изключи първостепенните разпоредители с бюджет по бюджетите на Народното събрание и на правосъдната власт, за интервала 2022-2025 година, одобрена с РМС № 52 от 2022 година и изм. с РМС № 850 от същата година.

 

Промените в програмната подредба са свързани с нуждата от отразяване на настъпилите организационни или нормативни промени, които засягат активността на бюджетните организации, които ползват програмен формат на бюджет, и са в сходство с наредбите на Закона за обществените финанси.

 

В класификацията е отразено преобразуването на Министерството на земеделието в Министерство на земеделието и храните - което постанова смяна в наименованието му в структурата на програмния бюджет както на Министерството, по този начин и на Държавен фонд „ Земеделие ", по отношение на приноса му в осъществяването на провежданите политики в региона на земеделието и селските региони и в региона на рибарството и аквакултурите. Също по този начин на втория стадий на бюджетната процедура са постъпили оферти от Министерството на финансите и Министерството на нововъведенията и растежа -за отпадане на една бюджетна стратегия в бюджета на МФ и за основаване на бюджетна стратегия „ Администрация " в бюджета на МИР. Отразено е и основаването на съответни функционални области и бюджетни стратегии на Комисията за противопоставяне на корупцията и на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество -в сходство със Закона за противопоставяне на корупцията.
Целта на измененията е да се сътвори действителна база на областите на политики/функционалните области и бюджетните стратегии със съответната управническа отговорност за правенето на бюджетни прогнози и проектобюджети на първостепенните разпоредители с бюджет за съответния интервал. Ще се реализира по-устойчивата им рамка в мандата на държавното управление, ще се основат условия за повишение на прозрачността и отчетността при ръководството на обществените средства.

Стипендиите на студентите се усилват, оптималната става 200 лв.

Увеличават се стипендиите на студентите от държавните висши учебни заведения. Минималният им месечен размер се подвига от 85 на 120 лв.. Максималната стипендия от 180 става 200 лв.. Увеличението влиза в действие със задна дата от 1 юли 2023 година
Това планува признатото от Министерския съвет изменение и допълнение на Постановлението за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научните организации.
С него се покачват и стипендиите на студентите, които в годината на довеждане докрай на междинното си образоване, са признати в държавни висши учебни заведения по специалности от професионални посоки " Педагогика ", " Педагогика на образованието по... ", " Машинно инженерство ", " Електротехника, електроника и автоматика ", " Енергетика ", " Транспорт, мореплаване и авиация ", " Материали и материалознание ", " Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми ", " Металургия ", " Химични технологии ", " Общо инженерство ", както и по предпазената компетентност " Хидростроителство " от професионално направление " Архитектура, строителство и геодезия ". Те към този момент ще получават по 140, вместо досегашните 100 лв. на месец. От 300 на 400 лв. се подвига и оптималният размер на помощите и премиите.

 

За изплащането на увеличените стипендии от 1 юли са обезпечени 6 млн. лв. със Закона за държавния бюджет. Повишението се постанова поради непрестанно увеличаващите се разноски за прехрана на живот в резултат на инфлационните процеси от последната година и невъзможнос31а с месечетна стипендия да се обезпечи възнаграждение на най-малко част от потребностите на студентите. Последното нарастване на минималния и оптималния размер на стипендиите е влезнало в действие от летния учебен срок на образователната 2020-2021 година.

Кабинетът одобри отчета на министъра на защитата по отношение на одобрение на план „ Придобиване на бойни машини Страйкър “

Министерският съвет на Република България одобри решение за приемане на отчета на министъра на защитата по отношение на одобрение на план на интернационален контракт BU-B-UCP „ Придобиване на бойни машини Страйкър " по Програмата на Съединени американски щати за задгранични военни продажби и за упълномощаване на длъжностно лице, след приемане от Народното събрание на Проект за капиталов разход „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ", да организира договаряния и подпише контракта при изискванията на следваща ратификация.

 

Проектът на интернационален контракт BU-B-UCP е направен по отношение на осъществяване на предпочитания за Министерството на защитата план „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ". Реализирането на контракта ще разреши в къс период да се преодолее част от недостига от качества в Сухопътни войски.

 

Съгласно Закона за интернационалните контракти на България този план на интернационален контракт би трябвало да бъде утвърден от Правителството и да бъде упълномощено несъмнено длъжностно лице за неговото сключване от страна на България. Предвижда се следващо одобрение на контракта от Народното събрание, което е изискване за влизането му в действие.

Изменя се Правилникът за устройството и активността на Антидопинговия център

Министерският съвет одобри разпореждане за изменение и допълнение на Правилника за устройството и активността на Антидопинговия център.
С постановлението Правилникът за устройството и активността на Антидопинговия център се привежда в сходство с осъществени промени в действия на центъра, с оглед непрекъснатото развиване и възстановяване на процесите по допинг контрола. Също по този начин се трансформира числеността на личния състав в посоки „ Антидопингови стратегии " и „ Финансово-счетоводно обслужване ", без да се трансформира общата бройка на администрацията на Антидопинговия център.
За осъществяване на постановлението не са нужни спомагателни средства.

Одобрен е законопроектът за изменение и допълнение на Закона за счетоводството

Със свое решение държавното управление утвърди промени в Закона за счетоводството. Те отразяват задължението на страната ни да транспонира Директива (ЕС) 2021/2101 на Европейския парламент и на Съвета от 24.11.2021 година за обявяване на информация за налога върху приходите от страна на някои предприятия и клонове. Директивата е част от пакета за битка за избягването на налозите, прибавен в Европейски Съюз, и цели да се обезпечи бистрота и правдивост във връзка с дейностите на многонационалните предприятия в Европейски Съюз, както и поощряване на тяхната корпоративна отговорност и бистрота.

 

За пръв път в националното законодателство се вкарва обвързване за многонационалните групи с консолидирани доходи над 1,5 милиарда лева и независими предприятия, чиито доходи надвишават 1,5 милиарда лева на база самостоятелен годишен финансов доклад, осъществяващи активност в Европейски Съюз, със специфична декларация обществено да оповестяват информация за платения от тях корпоративен налог в другите страни и юрисдикции, както и друга, обвързвана с това информация. В случай че групата реализира активност в Европейски Съюз единствено посредством дъщерни предприятия и клонове, те следва да разгласяват и дават разполагаем декларацията на крайното предприятие-майка, а в случай че такава не е разполагаем - да изготвят и разгласяват декларация, съдържаща цялата информация, с която разполагат. Целта на това докладване е да се насърчи корпоративната отговорност и бистрота, както и заплащането на налози в страната, в която са осъществени облагите. Също по този начин се планува да се обезпечава опция за практикуване на публичен надзор върху активността на многонационални групи във връзка с спазването на данъчното законодателство и въздействието, което то има върху действителната стопанска система.

 

С измененията в Закона за счетоводството се предлага да бъдат увеличени размерите на глобите и санкциите по Глава девета „ Административнонаказателните разпореждания ". Те следва да отразят рекомендациите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за въвеждането и използването от България на Конвенцията за битка с подкупването на непознати длъжностни лица в интернационалните търговски покупко-продажби и обвързваните с нея принадлежности. По този метод се вкарват съответни санкции за подправено счетоводство, които да имат симетричен и възпиращ резултат.

Одобрена е позицията на България по дело в Съда на Европейския съюз

Правителството утвърди позицията на България по Дело № С-480/23 на Съда на Европейския съюз, което е обвързвано с несъблюдение на Директива (ЕС) 2019/1161 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година за изменение на Директива 2009/33/ЕО за поощряване на чисти и енергийно ефикасни пътни транспортни средства.
С Директива (ЕС) 2019/1161 се цели увеличение на приноса на транспортния бранш за осъществяване на политиките на Съюза в региона на околната среда, климата и енергетиката. Държавите членки следва да подсигуряват, че при публични поръчки на някои транспортни средства възложителите вземат поради енергийните аспекти и въздействието на околната среда през целия експлоатационен живот на колите, в това число потреблението на сила, излъчванията на СО2 и на други замърсители.

 

България показва документално мнение по актуалното дело, с цел да отбрани позицията си, че съдът следва да отхвърли напълно предявения от Европейската комисия иск като безпочвен и да отхвърли желае за налагането на наказания или да понижи размерите им до минималните.
В позицията на България се показва, че през октомври 2023 година са признати и обнародвани промени в Закона за публичните поръчки за въвеждане на условията на директивата. Налице е и прогрес по правенето на подзаконовите нормативни актове. С тяхното приемане ще бъдат въведени изцяло условията на Директивата.
В българската позиция се акцентира, че е била налице неспособност за приемане на законодателните промени по-рано заради неналичието на законодателен орган вследствие на нестабилната политическа конюнктура в страната преди юни 2023 година

Кабинетът утвърди присъединението на България към Споразуменията „ Артемида “ на НАСА

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди присъединението на Република България към Споразуменията „ Артемида “ (Artemis Accords) на НАСА, дефиниращи главните правила за световно съдействие в галактическото пространство.
Споразуменията „ Артемида “ целят задълбочаване на интернационалното съдействие на страните в мирното потребление на галактическото пространство.
Присъединяването към Споразуменията „ Артемида “ на НАСА ще даде на страната ни спомагателен позитивен сигнал до интернационалните сътрудници за смисъла, което отдаваме за понататъшното задълбочаване на стратегическото ни партньорство в региона на галактическите технологии.

Одобрени са промени на одобрените оптимални размери на уговорките за разноски по бюджета на МЕУ

Правителството одобри Постановление за осъществяване на промени на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година оптимални размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2023 година по бюджета на Министерството на електронното ръководство (МЕУ).
Средствата са за застраховане на сервизната поддръжка на Държавния хибриден частен облак (ДХЧО), Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) и Защитен интернет възел към МЕУ. Тези системи са в основата на осъществяване на планове по Националния проект за възобновяване и резистентност, надграждане на ДХЧО и ЕЕСМ, както и реализирането на „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021- 2027 година
Приетото Постановление води до влияние върху държавния бюджет през всяка една от идващите 2024 година, 2025 година и 2026 година

Одобрено е присъединението на България към Съвместното изказване за общ ангажимент за въвеждане на интернационалните правила за автоматизиран продан на информация сред данъчните администрации за криптоактиви

Със свое решение държавното управление утвърди присъединението на страната ни към Съвместното изказване по отношение на общ ангажимент за въвеждане на интернационалните правила за автоматизиран продан на информация сред данъчните администрации за криптоактиви (CARF).
Документът „ Рамка за даване на информация за криптоактиви и промени на общия стандарт за даване на информация “ (Crypto-Asset Reporting Framework and Amendments to the Common Reporting Standard (CARF) е създаден от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и е утвърден на 26 август 2022 година Целта е да се увеличи данъчната бистрота във връзка с криптоактивите и да се усъвършенства административното съдействие посредством продан на получената информация сред способените органи. Това е политически, а не правно

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР