Министерският съвет прие Решение за организиране на национално участие на

...
Министерският съвет прие Решение за организиране на национално участие на
Коментари Харесай

България ще участва на Венецианското биенале през 2022 г.

Министерският съвет одобри Решение за образуване на национално присъединяване на Република България в 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство, от 20 април до 27 ноември 2022 година

Повече от 120 години биеналето, на което с изключение на националните участие има и самостоятелни в обща галерия по покана на куратора, е измежду най-престижните културни институции в международен мащаб. Международната галерия за изкуство се провежда през година и протича по авансово оповестена тематика със обществено значимо обръщение.

 

Българското национално  участие  

за първи път бе резултат от народен отворен конкурс, проведен от Министерството на културата и привлякъл необятен интерес на артистичната общественост в страната.  Но това не го избави  изборът на плана „ Как живеем “ на художниците Рада Букова и Лазар Лютаков с куратор Вера Млечевска, и на мястото — в Палацо Джустиниан Лолин, от много рецензии и спорни оценки.

От 1964 година насам националните участия на България на биеналето са единствено три — и те са били инцидентни, без финансово участие на страната, а през 2011 година – особено скандално, доколкото множеството български художници научиха, че България участва от уеб страницата на самото биенале.

Темата на 59-ото Биенале за изкуство е

„ Млякото на фантазиите “   

по книга на сюрреалистката  Леонора Карингтън (1917-2011). Британско-мексиканската художничка, която умря през 2011 година, бе част от най-висшите артистични кръгове в разцвета на сюрреализма през 30-те години на предишния век — и самата тя беше наричана последният сюрреалист. Винаги независима бунтарка, тя изостави английските си корени и образование, с цел да изживее първо вълнуващи, а по-късно бурни години в Европа по време на войната, преди да се откри дефинитивно в Мексико. Там остава до края на живота си и наред с  други занимания основава движението на правата на дамите в латиноамериканската страна. През май беше обявено, че домът й в Мексико Сити ще бъде трансфорат в музей.

Не е изненада, че Биеналето ще бъде отдадено на жена сюрреалист. На фона на нарастващото  внимание и цените, платени за исторически подценените дами художници, сюрреалистите заеха видно място в поправянето на тази неточност и бяха изключително активни на артпазара през последната година. Много от тях поставиха персонални и годишни върхове,  докато оценките за техните шедьоври, появяващи се на търгове, непрекъснато нарастват.

Самата Карингтън е една от дребното, чийто персонален връх към момента датира от 2014 година, когато платното „ Изкушението на Свети Антоний “ (1945 г.) беше продадено за 2,63 милиона $, доста сериозна цена по това време, само че тя вече беше минала седемцифрения праг още през 2009 г. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР