Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон

...
Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон
Коментари Харесай

С промени в Закона за медицинските изделия повишават прозрачността в сектора

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за медицинските произведения .

По този метод се дават пълномощия на министъра на опазването на здравето за стартиране на пазара и/или в деяние на произведения без оценено сходство , само когато следва да се отбрани ползата на публичното здраве или сигурността и здравето на пациентите .

Със законопроекта Изпълнителната организация по медикаментите /ИАЛ/ се дефинира за народен способен орган по използването на два регламента .

По този метод ще се даде опция на страните членки да ползват национални разпореждания по отношение на изискванията и реда за осъществяване на дистрибуция на медицински произведения и произведения за ин витро диагностика .

Очаква се с новия правилник да се увеличи на прозрачността посредством по-добър достъп на обществеността, пациентите и медицинските експерти до информация, отбягване на дублирането при даването на информация от икономическите оператори, нотифицираните органи и възложителите на клинични изпитвания към способените органи и назад, улеснение на потока на информация сред страните членки и Комисията.

По-ясни ще станат и изискванията, с които в лечебно заведение могат да се създават и използват единствено от същото лечебно заведение медицински произведения и медицинските произведения за ин витро диагностика, когато за пациентите няма друга опция .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР