Министерският съвет прие решение да предложи на Народното събрание да

...
Министерският съвет прие решение да предложи на Народното събрание да
Коментари Харесай

Правителството предлага страната ни да вземе участие в увеличенията на капитала на МБВР и на МФК

Министерският съвет одобри решение да предложи на Народното събрание да даде единодушие за присъединяване на Република България в Общите и Селективните нараствания на капитала на Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) и на Международната финансова корпорация (МФК) и упълномощи министъра на финансите, след приемане на единодушието, да подпише документи за записване на акциите, а министърът на правораздаването да подпише нужното пред МБВР правно мнение.

С решения на Управителните препоръки на МБВР и МФК, признати надлежно през 2018 година и през 2020 година, са утвърдени Общи и Селективни нараствания на капитала на МБВР и МФК, като на страната ни е обещано право да запише спомагателни 632 акции от Общото и 369 акции от Селективното нараствания на капитала на МБВР по нoминал от 120 635 щ. д. за акция и 12 523 акции от Общото и 6 523 акции от Селективното нарастване на капитала на МФК по наминал от 1 000 щ. д. за акция. На внасяне предстои 20% от цената на акциите по Общото и 6% от цената на акциите по Селективното нарастване на капитала на МБВР, а акциите в МФК са платими в цялостен размер.

МБВР е главната организация от Групата на Световната банка, в която България членува от 1990 година, а МФК е организацията от Групата на Световната банка, фокусирана върху развиването на частния бранш, като участието на страната в нея е в действие от 1991 година

Горните решения на управителните препоръки са признати в подтекста на пакет от ограничения за увеличение на финансовия потенциал на двете интернационалните финансови институции и преразпределяне на акционерното присъединяване и правата на глас на членуващите в тях страни.

Записването на акциите съставлява осъществяване на ангажимент, обвързван с присъединяване на страната като акционер в интернационалните финансови институции от Групата на Световната банка. Предвид характера на МБВР и МФК, записването на акциите съставлява и принос на страната към интернационалното съдействие за развиване, като заплащането на акциите се регистрира като публична помощ за развиване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР