Министерският съвет прие постановление за създаване на Съвет за криминологични

...
Министерският съвет прие постановление за създаване на Съвет за криминологични
Коментари Харесай

Създава се Съвет за криминологични изследвания

Министерският съвет одобри разпореждане за основаване на Съвет за криминологични проучвания и Правилник за неговата активност. Съветът ще е експертно консултативно звено за проучване на проблемите на престъпността, аргументите, които я обуславят и за създаване на ограничения за тяхното попречване и ограничение. Той ще провежда осъществяването на криминологични проучвания, разисква рекомендации и мнения за промени в нормативната уредба и ще дава оферти за такива промени, като подкрепя Министерския съвет при провеждането на наказателната политика.

Съветът ще бъде управляван от министъра на правораздаването и ще има 10 членове от разнообразни институции. Той ще провежда осъществяването на криминологични проучвания на: общата престъпност и типовете й в страната, в райони и обитаеми места; процесите на криминализация и виктимизация в обществото, аргументите за тях и предлага разбори и прогнози с оглед предварителната защита и контрола; личността на правонарушителите, аргументите за криминализация и предлага ограничения за ресоциализация и реинтеграция;  жертвите на закононарушения, аргументите за тяхното виктимизиране и предлага ограничения за предварителна защита и подкрепяне.

Наред с това Съветът ще: приема методиката на съответните криминологични изследвания; провежда осъществяването на проучвания на публичното мнение за наказателния закон; разисква и приема отчетите от всяко проучване и направените с тях предложения; предлага въз основа на резултатите от криминологичните проучвания промени в нормативната уредба, както и разбори и прогнози с оглед предварителната защита и контрола на престъпността, и разнообразни ограничения, свързани с тях; приема годишна работна стратегия с целите и дилемите за идната година; дефинира членовете на екипите за осъществяването на съответните криминологични проучвания и техните ръководители.

Дейността на Съвета и на изследователските екипи ще се подкрепят експертно и организационно механически от Министерството на правораздаването.

Съвет за криминологични проучвания към министъра на правораздаването съществува от 2003 година до 2008 година Преди това Съветът е бил поредно при Главна прокуратура и надлежно Върховната касационна прокуратура от 1967 година до 2003 година

Възобновяването на активността на Съвета за криминологични проучвания ще подкрепи действието на ефикасна правосъдна система и заслужено правораздаване, фактическото осъществяване на плануваните в Концепция за наказателна политика за интервала 2020 – 2025 година цели и е измежду главните цели на Министерството на правораздаването.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР