Министерският съвет прие постановление за приемане на Програма на мерките

...
Министерският съвет прие постановление за приемане на Програма на мерките
Коментари Харесай

Осигуряват стипендии за ученици с изявени дарби

Министерският съвет одобри разпореждане за приемане на Програма на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2023 година.

С приемането на Програмата се реализира нужното уточнение на ограниченията и уточняване на листата на националните и интернационалните състезания, олимпиади и надпревари, за които са обезпечени финансови средства за 2023 година, според Наредбата за изискванията и реда за реализиране на протекция на деца с изявени способности.

Програмата планува поощряване на креативните, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени способности в региона на изкуството и науката, класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или съревнование на национално или интернационално ниво, а в региона на спорта - на първо, второ и трето място на Олимпийски игри, международно състезание, европейско състезание, балканско състезание или преди всичко на финали на държавно самостоятелно състезание или училищен игри посредством еднократно финансово подкрепяне в размер до 195 лв. и посредством едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно.

С Програмата за 2023 година се планува общо 2264 деца от държавни, общински и частни учебни заведения да завоюват призови места на национални и интернационалните състезания, олимпиади и надпревари и да получат финансова протекция от страната по реда на българското законодателство.

Подбраните състезания, олимпиади и надпревари се организират през календарната 2023 година и са с потвърдени високи критерии при лъчение на спечелилите, като стимулират децата за високи креативен, научни и спортни достижения.

Приетата Програма за 2023 година съставлява разумно продължение на Програмите от 2005 година насам за реализиране на протекция на деца с изявени способности. Нейното дейно и поредно използване е част от грижата за развиването на духовния, креативния и физическия капацитет на младежите в България.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР