Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата

...
Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата
Коментари Харесай

Правителството прие промените в наредбата за ТЕЛК |

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за здравната експертиза, оповестиха от държавния пресцентър.

Промяната касае оценката на трайно понижената продуктивност и на типа и степента на увреждане в проценти. Целта е да се постигне по-голяма точност на критериите, по които се прави оценката на уврежданията, поради другите стадии и етапи на болестта.

В част от случаите процентите неработоспособност се актуализират,  предвид достиженията на здравната просвета и процедура. Отчитат се и актуалните благоприятни условия за лечебно повлияване на уврежданията.

При потвърдени генетични аномалии се отстранява обвързаността сред възрастта и оценката на степента на увреждан е, защото възрастта няма отношение към функционалния недостиг.

Промяната цели още болничният лист за карантина да се издава от лекуващия доктор, без значение какъв брой дни краткотрайна нетрудоспособност е имало лицето преди карантината.

В претекстовете към плана от Министерство на здравеопазването акцентират, че измененията ще улеснят жителите, тъй като няма да се постанова да посещават разнообразни органи на здравната експертиза в изискванията на карантина. 

Промените целят целят окомплектоването на ТЕЛК и НЕЛК комисиите, ангажирани с приемането или отхвърлянето на професионален темперамент на болестта.

Взаимозаменяемостта сред експертите по професионални заболявания и тези по трудова медицина ще подсигурява кадровата осигуреност на ТЕЛК и НЕЛК и оптималното протичане на здравната експертиза във връзка с професионалните заболявания, пишат от Министерски съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР