Министерският съвет прие Годишния доклад за състоянието на националната сигурност

...
Министерският съвет прие Годишния доклад за състоянието на националната сигурност
Коментари Харесай

МС прие Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2021 г.

Министерският съвет одобри Годишния отчет за положението на националната сигурност на България през 2021 година Това заяви Правителствената осведомителна работа.

Основна цел на отчета е да показа оценките на изпълнителната власт за рисковете, заплахите и заканите, за успеваемостта и ефикасността на политиката за национална сигурност през 2021 г, за дейностите, които институциите на държавната власт възнамеряват да подхващат през идващия интервал.

Годишният отчет за положението на националната сигурност има значително значение за информирането на обществени институции и цивилен организации в други страни, както и на структури на НАТО, Европейския съюз и на интернационалните организации по отношение на политиката за сигурност на Република България.

Министерския съвет одобри годишния отчет за активността на Междуведомствения съвет през 2021 година

Министерският съвет одобри годишния отчет за активността на Междуведомствения съвет през 2021 година

Междуведомственият съвет е съвещателен орган за създаване на правилата и за реализиране на координацията при осъществяване на държавната политика в региона на отбранителната промишленост, на експортния надзор на артикули, свързани с защитата, на отбранително-мобилизационната подготовка на страната и на интернационалното отбранително-икономическо и научно-техническо съдействие.

В отчета са отразени изпълнените действия по главните функционални области на съвета: експортен надзор на артикули, свързани с защитата и отбранително-мобилизационна подготовка на страната.

Прието е решение за корекция на явна фактическа неточност в Решение № 588 от 06 август 2021 година на Министерския съвет за изменение на описите на предпазени зони от Натура 2000

Правителството одобри Решение за корекция на явна фактическа неточност в Решение № 588 от 06 август 2021 година на Министерския съвет за изменение на описите на предпазени зони за запазване на естествените местообитания и на дивата флора (обн. Дъждовни води, бр. 67 от 2021 г.). Отстранява се позволена неточност във връзка с посочените площи в хектари за територията (колона 7) и акваторията (колона 8) на предпазена зона BG000 1007,,Странджа “. Няма промени във връзка с общата повърхност на предпазената зона.

Одобрена е смяна в листата на общинските пътища

Министерският съвет утвърди смяна в листата на общинските пътища, който се добавя с ново пътно трасе на територията на община Правец. Общата им дължина се усилва с 1,599 км.

Промяната ще даде опция на общинската администрация да финансира нужния ремонт за възобновяване на техникоексплоатационно положение на трасето. Така ще се обезпечи сигурност за неговите ползватели и ще се пристъпи към осъществяване на устрема на община Правец да предотврати обезлюдяването на дребните обитаеми места. Участъкът обезпечава единствен достъп на жителите на махала Станьовци до с. Осиковска Лакавица, а посредством републикански път I-3 -до общинския център.

Правителството утвърди Програма „ Транспортна свързаност” за интервала 2021-2027 година

Близо 3,8 милиарда лева ще бъдат вложени в развиването на транспортната система на страната. Средствата са заложени в плана на Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021 -2027 година, който беше утвърден от държавното управление. Програмата ще има решаваща роля за завършването на едни от най-големите и стратегически транспортни планове у нас. Финансирането се обезпечава от Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд и държавния бюджет.
Сред плановете, заложени в програмата, са завършването на жп линиите Елин Пелин - Костенец, Волуяк - Драгоман, както и рационализация на правата София-Перник-Радомир.

В пътния бранш се планува довършването на Автомагистрала „ Струма”, построяването на Автомагистрала „ Русе - Велико Търново” и на тунела под „ Шипка”, който ще обезпечи бърза връзка сред Централна северна и южна България.
Програмата продължава вложенията за възстановяване на изискванията за мореплаване по цялото продължение на Дунав, в това число обезпечаване на високо равнище на осведомително и навигационно обслужване.

ПТС 2021-2027 обезпечава средства за зарядна инфраструктура за различни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата. С това ще се насърчи поетапното евакуиране от приложимост на високоемисионните коли и замяната им с електрически автомобили, както и понижаване на замърсяването от корабоплаването.
След утвърждението на Програмата от държавното управление, следва тя да бъде изпратена на Европейската комисия за дефинитивно разглеждане и утвърждение.

Министерски съвет утвърди проектодоговора за застраховка „ Обща гражданска отговорност” на АЕЦ „ Козлодуй “

Министерският съвет утвърди плана на нов контракт за застраховка „ Обща гражданска отговорност “ на АЕЦ „ Козлодуй “. Застрахователният контракт ще бъде подписан с Гражданско сдружение „ Български народен осигурителен нуклеарен пул “ за период от една година. Срокът на досегашния контракт изтича на 31 юли 2022 година

От 2002 година,,АЕЦ Козлодуй “ ЕАД подписва годишно контракт за застраховка „ Обща гражданска отговорност “, покриваща отговорността на централата за нуклеарна щета. Уредбата на застраховката „ Обща гражданска отговорност “ за АЕЦ се съдържа във Виенската спогодба за гражданска отговорност за нуклеарна щета и в глава десета „ Гражданска отговорност за нуклеарна щета “ от Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила (ЗБИЯЕ).
Съгласно член 129, алинея 2 от ЗБИЯЕ експлоатиращият нуклеарната апаратура е само виновен за вредите от нуклеарна повреда, в случай че във виенската спогодба е несъмнено друго.

АЕЦ „ Козлодуй “ е избрана за сдружение, експлоатиращо нуклеарната апаратура, която включва нуклеарните реактори и другите уреди, ситуирани на площадката на централата, като се изключи оборудванията за ръководство на радиоактивни боклуци, предоставени за стопанисване и ръководство на Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци ".

Правителството одобри решение за одобрение на „ Българска банка за развиване “ ЕАД като адресат на заеми с държавна гаранция

Правителството утвърди Българска банка за развиване (ББР) като адресат на заеми с държавна гаранция от Банката за развиване на Съвета на Европа по план,,Подкрепа на ММСП за основаването и запазването на жизнеспособни работни места “, в това число съставен елемент и „ Защита на околната среда “ в размер на 175 000 000 евро и от Европейската капиталова банка по план „ Финансиране на МСП и предприятия със междинна капитализация “ в размер на 175 000 000 евро.

Държавногарантираните заеми ще разрешат ББР да извършва политиката си за поддръжка на МСП при оптимални ценови равнища към крайните клиенти и при трансфер на произлизащите от гаранцията изгоди. С получения запас банката ще може да адресира и сегментите със усложнен достъп до кредитиране, измежду които започващи, новаторски и с по-ниска степен на обезпеченост предприятия.
БРСЕ и Европейска инвестиционна банка са обичайни кредитори на национални банки за развиване в Европейски Съюз и дългогодишни сътрудници на ББР. Предоставеното от тях държавногарантирано финансиране има редица преимущества, измежду които огромен размер, дълъг период и атрактивна цена. Заемите от БРСЕ и Европейска инвестиционна банка ще разрешат използването на стратегии и артикули в поддръжка на българския бизнес при по-благоприятни условия, като изгодите от по този начин контрактувания запас ще бъдат трансферирани на крайните бенефициенти. Крайните бенефициенти (ММСП) ще бъдат подкрепени при опазване на задоволително равнище на риск и доходност.

Проектите са в сходство със заложената в Закона за ББР (чл. 2, т. 2) цел за привличане и ръководство на средносрочни и дълготрайни локални и задгранични запаси, нужни за осъществяване на икономическото развиване на страната, ориентирани към поддръжката на характерни браншове, бенефициенти и вложения.
Сумата по двете гаранции е в границите на утвърдената в Закона за държавния бюджет за 2022 година опция за издаване на държавни гаранции по нови заемни съглашения на ББР в размер до 700 млн. лева или тяхната валутна равноценност.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година в размер до 150 000 000 лв..
Със средствата ще бъдат изплатени обезщетенията на физическите лица, крайни консуматори на моторни горива, по мярката на държавното управление за 0,25 лева отплата за литър гориво при зареждане на бензиностанция. Съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година администрирането на компенсацията се прави от Националната организация за приходите.

Правителството изплати 101 800 лева на потърпевши от забавено правораздаване

Допълнителни разноски в размер на 101 800 лева по бюджета на Министерството на правораздаването, бяха утвърдени от Министерски съвет.

Сумата е предопределена за възобновяване на направените от министерството разноски по погашение на компенсации на жители и юридически лица, потърпевши от постепенно правораздаване.
Това е общият размер на сумата, изплатена от 1 април до 30 юни 2022 година от бюджета на Министерството на правораздаването по подписани 42 съглашения, от които 8 по наказателни производства, 33 по цивилен и 1 по административно.

Най-голямото изплатено обезщетение е в размер на 10 000 лева за правосъдна подялба, траяла 24 години и 21 дни. Първата фаза на делбата е прегледана на три инстанции, а втората фаза - на две. Най-дълго траялото наказателно произвеждане е 13 години, 10 месеца и 1 ден за досъдебно произвеждане и правосъдна фаза на три инстанции, като изплатеното обезщетение е 7600 лева
Изплащането на компенсации за вреди от постепенно правораздаване се прави по реда на Глава трета „ а “ от Закона за правосъдната власт.

Заявления против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решение на делото в рационален период, могат да подават страни по завършени цивилен, административни и наказателни производства, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от профилирано звено на Инспектората към Висшия правосъден съвет, където се прави инспекция на събитията, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен период от постъпването на заявките. Ако бъде преценено, че правото на заявителя на правораздаване в рационален период е било нарушено, министърът на правораздаването или посочено от него лице дефинира размера на компенсацията, съгласно практиката на Европейския съд по правата на индивида и предлага подписване на съглашение със заявителя.
Средствата, нужни за погашение на сумите по подписаните съглашения, са планувани в централния бюджет.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на културата за 2022 година

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 162 на Министерския съвет от 2022 година за одобрение на вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на културата за 2022 година.

С плана се предлага в период до 31 август 2022 година министърът на културата и шефът на Националния институт за недвижимо културно завещание да дефинират еднократно нов размер на самостоятелните съществени месечни заплати, повишен с не повече от 25 на 100 от досегашния размер на чиновниците от администрацията на Министерство на културата и в Националния институт за недвижимо културно завещание.

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики по бюджета на Министерството на външните работи за 2022 година за 120 210 лв.

Министерският съвет утвърди през днешния ден вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики по бюджета на Министерството на външните работи за 2022 година Със средствата, в размер на 120 210 лв., ще бъдат финансирани действия по осъществяването на два плана в границите на Официална помощ за развиване на Република България, първият с название „ Специализиран семинар по Енергийна и климатична дипломация за представители на страните от Западните Балкани и Черноморско-Кавказкия район “, за осъществяването на който са планувани 89 630 лева Целите, стоящи за осъществяване в хода на полемиките, провеждани в границите на интернационалния семинар е постигането на разширение и подсилване на съдействието на интернационално, районно и на равнище Европейски Съюз във връзка с сигурността и развиването на енергийната инфраструктура, битката с климатичните промени и прехода към нисковъглеродна стопанска система. За осъществяване на втория плана с название „ Изграждане на институционален потенциал на конструкция, занимаваща се с обучителна и обществена активност, към Министерството на външните работи и европейската интеграция (МВнРЕИ) на Република Молдова ", са планувани 30 580 лева Проектът цели образуването на административен, управнически, експертен, механически и информационно-аналитичен потенциал, съорганизиране на обществени прояви, образование на обучители, даване на информационно-аналитични и библиотечни запаси, както и обезпечаване на материално-техническа помощ на първата в историята на Република Молдова дипломатическа школа.

Одобрен е спомагателен трансфер от 5,5 млн. лева по бюджета на държавното публично обезпечаване

Правителството утвърди спомагателен трансфер в размер на 5 500 000 лева По бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година Средствата ще се употребяват за увеличение на самостоятелните съществени заплати на чиновниците в Националния застрахователен институт (НОИ) и за финансиране на обвързваните с него спомагателни разноски за дължими осигурителни вноски за сметка на работодателя.
Изпълнението на постановлението се разпорежда на шефа на Национален осигурителен институт, който в период до 30 септември 2022 година следва да дефинира ред за еднократно нарастване на главните заплати на чиновниците в института.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година в размер на 21 960 100 лева

Допълнителните разноски са за нарастване на трудовите хонорари на медицинския личен състав, ангажиран в здравните и лечебните заведения, чиито ръководители са второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на опазването на здравето, за постигане на минималните равнища на възнаграждение, контрактувани в Колективния трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “ 2022 година
Средствата ще бъдат обезпечени за сметка на плануваните по централния бюджет за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване “ средства.

Министерски съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година в размер на 8 241 700 лева

Допълнителните разноски са за поддръжка на личния състав на първа линия, директно зает с действия по попречване разпространяването на COVID-19, в това число за слагане на ваксини против COVID-19 в районните здравни инспекции, центровете за незабавна здравна помощ, държавните психиатрични лечебни заведения и Националния център за заразни и паразитни заболявания през месец май 2022 година

Проектът на Постановление е в сходство с член 15а, алинея 2 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година
Допълнителните разноски ще бъдат обезпечени за сметка на плануваните по централния бюджет за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване “ средства.

До 40 млн. лева държавни гаранции за заеми на студенти и докторанти

Държавата ще подсигурява заеми на студенти и докторанти с до 40 млн. лв. през 2023 година Това реши Министерският съвет; като утвърди оптималния размер на държавните гаранции по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД). Сумата е същата като през актуалната година.
Очаква се през 2023 година към 800 студенти и докторанти да изтеглят заеми по ЗКСД, с цел да покрият разноските си за такси и прехрана.

От началото на кредитирането през 2010 година до април 2022 година от опцията да получат заем са се възползвали 21 956 студенти и докторанти. Гарантираните от страната заеми за този интервал са за малко над 156 млн. лв..
Максималният размер на държавните гаранции се утвърждава годишно с решение на държавното управление по предложение на министъра на образованието и науката, в съгласие с министъра на финансите.

Близо 4 млн. лева за физическа интензивност и спорт за децата и учениците

Правителството утвърди 3 975 115 лв. за физическа интензивност, спорт и спортно­туристически действия на децата и учениците за 2022 година.
По бюджетите на общините се разпределят 3 568 745 лева за 797 795 деца и възпитаници в общинските и частните детски градини и учебни заведения и в духовните учебни заведения. Министерството на образованието и науката получава 406 370 лв. за 200 деца и 81 154 възпитаници от държавните учебни заведения, включително 5895 лв. за Техническия университет - София, към който е софтуерното учебно заведение „ Електронни системи “.

Минималните диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и възпитаници в институции в системата на предучилищното и учебното обучение са избрани с разпореждане на Министерския съвет от 2020 година на 3 лева за дете и на 5 лева за възпитаник. Те се обезпечават годишно със Закона за държавния бюджет. Средствата се дефинират въз основата на създадени от детските градини и учебни заведения планове за подкрепяне на интензивността. С · тях се финансират действия, свързани с подготовката и присъединяване в образователната и спортносъстезателната активност. Целта на · подпомагането е да се стимулират децата и учениците за систематични занимания с физически извършения и спорт.

Над 6 млн. лева за детски ясли, градини и учебни заведения

Над 6 млн. лева за градеж на нови, както и за доизграждане и ремонт на съществуващи учебни заведения, детски ясли и градини утвърди държавното управление. От средствата ще се възползват 23 общини и две държавни професионални гимназиц. Те са подали общо 33 утвърдени за финансиране плана по програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020-2022 година

Целта на поддръжката е да понижи дефицита тук-там в изброените просветителни институции. Средствата ще подкрепят също въвеждането на наложително предучилищно обучение за 4-годишните деца и прекосяването на учебните заведения на едносменен режим.
Финансиране от общо 5 730 817 лева ще получат общините Благоевград, Сандански, Белица, Петрич, Айтос, Бургас, Долни чифлик, Велико Търново, Видин, Габрово, Радомир, Червен бряг, Котел, Нова Загора, Ботевград, Костенец, Костинброд, Самоков, Своге, Стара Загора, Казанлък, Мъглиж, Ямбол. Професионалната техническа гимназия във Варна ще бъде актуализирана с 412 652 лева, а старозагорската гимназия по облекло и хранене „ Райна Княгиня “ - с 210 604 лева

Още 4,4 млн. лв. за пътувания на възпитаници

Правителството утвърди нови 4 410 500 лв. за почивки на възпитаници по Националната стратегия „ Отново дружно “.
Със средствата се обезпечават пътуванията на над 17 000 деца и учители от общо 592 учебни заведения в страната, утвърдени за първия стадий на програмата за 2022 година Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. на участник, който включва 5 нощувки, храна, превоз, застраховка и спомагателни културни и спортни действия.

3 911 750 лева се насочват към 170 общини за финансиране на пътуванията на 13 742 възпитаници и 1462 ръководители от 513 общински учебни заведения. Министерството на образованието и науката получава общо 439 000 лева С тях ще бъде обезпечена отмора на 1412 възпитаници, водени 167 ръководители от държавни учебни заведения, на 21 деца и трима ръководители от две духовни учебни заведения и на 76 възпитаници и 11 преподаватели от 6 частни учебни заведения. 32 750 лева отиват в Министерството. на културата за финансиране на 4 държавни учебни заведения за пътешестване на 119 възпитаници и 12 ръководители. 27 000 лева се дават и на Министерството на младежта и спорта за екскурзии на 99 възпитаници и деветимата им ръководители от 3 спортни учебни заведения.
„ Отново дружно “ беше основана през 2021 година с решение на Министерския съвет. Целта е социализация и другарство на възпитаници и педагогичен експерти отвън учебната и фамилната среда за превъзмогване на отрицателните последствия от неприсъственото образование и пандемията от COVID-19.
За тази година бюджетът на програмата е общо 22 600 000 лв..

С 50 млн. лв. ремонтират детски градини и учебни заведения

Правителството отпусна 50 млн. лева за поправки в детски градини и учебни заведения. Средствата ще бъдат употребявани предпочитано за ремонти на покриви и за енергоспестяващи ограничения. Постъпилите в Министерството на образованието и науката (МОН) голям брой и разнородни поръчки за ремонтни действия са степенувани по неотложност. При равни други условия се дава преимущество на средищни, обединени учебни заведения и такива с по-голям брой възпитаници.

Ще бъдат финансирани общо 175 просветителни институции в 27 области в страната – 151 общински и държавни учебни заведения и 24 детски градини. Най-много са обектите в област Варна. Най-много са ремонтите на покриви и незабавните поправки от всевъзможен темперамент – общо 125. В 50 учебни заведения и детски градини ще се усъвършенства енергийната успеваемост посредством промяна на дограми и други

Целта е образователните здания да бъдат защитени от рушене и да се обезпечат подобаващи здравословни условия за учениците и учителите през идния есенно-зимен сезон. Очаква се след ремонтите да намалеят и енергийните разноски на просветителните институции.
Половината от нужните средства ще се дават предплатено, а остатъкът – въз основата на в действителност осъществени разноски. МОН ще управлява осъществяването и приключването на ремонтните действия.

300 лева еднократна помощ за украински студенти и докторанти

Триста лв. еднократна помощ ще получат украинските студенти и докторанти от българска националност, които следват във висши учебни заведения в нашата страна, реши държавното управление. Става дума за над 1000 украински жители, обучавани в български университети. Заради войната и усложнената интернационална конюнктура те не могат да бъдат подпомагани от своите близки и фамилии в Украйна.
Средствата ще бъдат преведени на висшите учебни заведения съгласно броя на украинските студенти и докторанти с български генезис, обучавани в тях. Най-много - 183, се обучават· в СУ „ Св. Климент Охридски “. В Икономическия университет във Варна те са 153, а в ПУ,,Паисий Хилендарски “ – 131.

Ръст на българската вноска за стипендиантите по „ Фулбрайт “

България усилва отпусканите от нашата страна средства за стипендии по линия на българо-американската комисия за учебен продан „ Фулбрайт “. От идната година страната ще взе участие с 1, 1 млн. щатски $ вместо с 364 000 щатски $, реши през днешния ден държавното управление. Така ще се обезпечи финансиране за повече български студенти в магистърски стратегии и докторанти, признати в влиятелни американски университети. Ще могат да се усилят също размерите на сегашните стипендии.

Чрез спомагателното финансиране „ Фулбрайт “ ще дава до 100 000 $ на студент за покриване на разноските по престояване и учене в Съединени американски щати, в това число образователна такса, други съпътстващи такси, здравно обезпечаване, наем на жилище, пътни разходи и други от академичната 2023-202_4 година. Ще се обезпечават също стипендии за докторантски стратегии в университети в Съединени американски щати, които попадат измежду първите петнадесет в класацията US News and World Report's Graduate School Rankings.
След нарастването на средствата стипендиантите на „ Фулбрайт “ ще са задължени да се върнат в страната си за минимум три години след привършване на програмата, а не за две, както е в този момент. Това подсигурява, че най-малко за този интервал те ще приложат в родината си добитите познания и умения.

Комисията за учебен продан „ Фулбрайт “ е част от съглашение сред държавните управления на България и Съединени американски щати от 1992 година За последните 30 години е финансирано образованието на повече от 150 български студенти и докторанти в Съединените щати. Към момента оптималният размер на стипендията е 37 000 $, което лимитира опцията за образование в американските университети от първите места в класациите, където таксите са доста по- високи.

,,АЕЦ Козлодуй “ ЕАД ще продаде на „ Български енергиен холдинг " ЕАД неподвижен парцел на ул.,,Веслец “ № 16 в София

,,АЕЦ Козлодуй “ ЕАД ще може да продаде на „ Български енергиен холдинг “ (БЕХ) ЕАД неподвижен парцел (земя плюс административна сграда), който се намира в гр. София, ул.,,Веслец “ № 16. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание.
В момента БЕХ ЕАД употребява чартърен въпросния аграрен парцел с повърхност 338 кв. м., дружно с намиращата се там постройка с разгърната застроена повърхност 1578 кв. м. Наемодател е АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД.
БЕХ ЕАД е декларирал желание да придобие парцела, чиято стойност е близо 4.5 млн. лева, за облекчаване потребностите на администрацията на сдружението. Продажбата ще бъде осъществена посредством директно договаряне.
Възможността за сходна договорка е регламентирана в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се дефинира от самостоятелен оценител, след решение на Министерския съвет.

Отчуждават се парцели в област Стара Загора за създаване на надлези и подлези по жп линията Пловдив-Бургас

С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели -частна благосъстоятелност, за унищожаване на съществуващите прелези и създаване на надлези/подлези за железопътен сектор Пловдив -Бургас по план „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 “. Имотите се намират в землището на с. Християново в община Стара Загора.

Средствата за обезщетяване на притежателите на засегнатите парцели са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ и се обезпечават посредством контракта за безплатна финансова помощ по плана, финансиран посредством Оперативна стратегия,,Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020.
Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ получава парцели за ръководство

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на седемнадесет парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на селата Мирово и Опълченец, община Братя Даскалови, област Стара Загора.
Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив-Бургас, Фаза 2 “, Позиция 2:,,Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив-Бургас “.

Правителството утвърди финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на ЗНИ в община Марица

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).
Инфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по ЗНИ капиталов план „ Производствена и складова база за двуколесни транспортни средства “, с. Бенковски на „ Пиерер & Макском Мобилити “ ООД. Инвестицията по плана на компанията е в размер на 85 млн. лева, като ще бъдат разкрити 1 000 нови работни места.

От бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа на Община Марица ще се дават финансови средства в размер на до 3 308 947 лв. с Данък добавена стойност за създаване на детайли от общинска пътна инфраструктура: „ Довеждаща техническа инфраструктура за новоизграждаща се индустриална зона Марица север “.
Реализацията на обектите е от значимо районно значение заради обстоятелството, че териториалният обсег на град Пловдив съответствува с регулационните граници на града и заради неналичието на свободни терени за застрояване, развиването на града е тясно обвързвано с развиването на област Пловдив. Това дефинира и инфраструктурното обезпечаване на област Пловдив. Новоизградената инфраструктура ще бъде благосъстоятелност на община Марица.

Върховният административен съд получава за ръководство част от държавен парцел

По решение на държавното управление част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност се дава за безплатно ръководство на Висшия правосъден съвет за потребностите на Върховния административен съд. Така ще бъде обезпечено в допълнение работно помещение, в което ще бъдат настанени част от чиновниците на съда. То съставлява стая с повърхност към 22 кв. ми е част от независим обект на ет. 4 в постройка №3 на столичния площад „ Света Неделя “ № 6.
Досега парцелът е ръководен от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добити парцели, само че е с отпаднала за нея нужда.

Република България краткотрайно закрива Консулството в град Екатеринбург, Руска федерация

Министерският съвет взе решение за краткотрайно закриване на Консулството на Република България в град Екатеринбург, Руска федерация.
Предвид ограничението до естествени и рационални рамки на съветското дипломатическо наличие в Република България и с разбирането, че двустранните връзки следва да се основават на взаимност, Република България ще закрие краткотрайно Консулството си в град Екатеринбург, Руска федерация, и чака реципрочни дейности от съветска страна във връзка с Генералното консулство в град Русе.

Министърът на енергетиката ще подпише съглашения с Европейска банка за възстановяване и развитие за поддръжка при осъществяването на два плана от Националния проект за възобновяване и резистентност

Министърът на енергетиката ще подпише съглашения с Европейската банка за възобновяване и развиване за поддръжка от страна на банката при осъществяването на два плана, финансирани в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност. Това е регламентирано в Решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Става въпрос за плановете „ Подкрепа за нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия “ и „ Национална инфраструктура за предпазване на електрическа енергия от възобновими източници (RESTORE) “, включени в съставен елемент „ Нисковъглеродна стопанска система “ на проекта.
Подписването на двете съглашения с Европейска банка за възстановяване и развитие ще обезпечи опция Министерството на енергетиката да получи квалифицирана техническа помощ при осъществяването на двете вложения:

- за създаване на 1 425 MW ВЕИ мощности с прилежащата инфраструктура за предпазване на електрическа енергия с потенциал 350 MW и
- за закупуване, инсталиране и въвеждане в употреба на уреди за предпазване на електрическа сила с общ заряден енергиен потенциал от 6000 MW.

Споразуменията ще бъдат подписани в границите на Меморандума за съгласие сред Правителството на Република България и Европейската банка за възобновяване и развиване по отношение на поддръжка за осъществяване на планове, финансирани посредством Европейските фондове за интервала 2021-2027 година, в това число Плана за възобновяване и резистентност. Предоставените от Европейска банка за възстановяване и развитие механически услуги ще бъдат финансирани в границите на средствата по Механизма за възобновяване и резистентност, отпуснати на България.

Приет е отчет по отношение на присъединение на Република България към „ Меморандум за съгласие по отношение на поддръжка на систематичния интерфейс на Центъра за ръководство и докладване (CRC System Interface - CSI) “

Министерският съвет на Република България одобри решение за приемане на отчета на министъра на защитата по отношение на присъединение на Република България към „ Меморандум за съгласие по отношение на поддръжка на систематичния интерфейс на Центъра за ръководство и докладване (CRC System Interface - CSI) “ сред Министерството на защитата на Република Албания, Министерството на защитата на Кралство Белгия, Министърът на защитата на Република България, Министерството на националната защита на Канада, Министерството на защитата на Република Хърватия, Министърът на защитата на Чешката република, Министерството на защитата на Кралство Дания, Министерството на защитата на Република Естония, Министърът на защитата на Френската Република, Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия, Министерството на националната защита на Република Гърция, Министърът на защитата на Унгария, Министерството на външните работи на Исландия, защитителен отдел, Министерството на защитата на Италианската Република, Министерството на защитата на Република Латвия, Министерството на националната защита на Република Литва, Министърът на защитата на Кралство Нидерландия, Началникът на защитата на Кралство Норвегия, Министърът на националната защита на Република Полша, Министърът на защитата на Португалска Република, Министърът на защитата на Румъния, Министерството на защитата на Словашката република, Министърът на защитата на Република Словения, Министерството на защитата на Република Турция, Държавният секретар на защитата на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, Министерството на защитата на Съединените американски щати, AFLCMC НNAI, Върховното командване на силите на НАТО в Европа и Агенцията на НАТО за връзки и информация (,,NCIA “).

Подписването на Меморандума за съгласие сред SНАРЕ, NCIA и Министерството на защитата на Република България: е належащо за продължение на дейностите от страна на NCIA по отношение на поддръжката на системата, като по този метод Военновъздушните сили ще запазят построените качества за продан на информация със системата за ранно предизвестие на НАТО (А WACS) и ръководство на наземните дейни средства за Противовъздушна отбрана (CRC System Interface ) “.
Меморандумът за съгласие не засяга реализирането на обособен капиталов план, а задачата му е определяне на бистрота и ясни правила за взаимоотношенията сред NCIA, SНАРЕ и страните членуващи в „ CRC SАМ Interface Support Cell “.

Министрите на правораздаването на Европейски Съюз разискаха трансграничната правна отбрана на уязвимите лица и електронната връзка по наказателни каузи във връзка с трети страни

Правителството одобри отчета с резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на Съвет „ ПВР “, част „ Правосъдие “, извършено на 12 юли 2022 година в Прага, Чехия.

Министрите на правораздаването се съгласиха, че тематиката за отбраната на уязвимите възрастни в Европейски Съюз е придобила особена новост поради бежанската рецесия в резултат на войната на Русия против Украйна. Общото мнение е, че Хагската спогодба от 13 януари 2000 година по отношение на интернационалната отбрана на пълнолетни лица е значим юридически инструмент. До момента страни по нея са 10 страни членки, които приканиха останалите страни от Европейски Съюз да ратифицират Конвенцията. Европейска комисия възнамерява да внесе законодателно предложение по тематиката през първата половина на 2023 година

По тематиката за електронната връзка в границите на правосъдното съдействие по наказателни каузи сред страните членки с трети страни беше регистрирано, че единствено 14 страни членки са се включили досега към системата e-CODEX и Европейска комисия прикани останалите да го създадат допустимо най-скоро.

Позицията на България е, че пандемията и военните дейности в У последна от ден на ден акцентират потребността от съответни и бързи позволения, които да подсигуряват работата на правосъдните и правоохранителните органи. Подкрепяме потреблението на връзката по е-поща при продан на молби за правна помощ и екстрадиция с трети страни, при спазването на условията за киберсигурност и отбрана на данните.

Събирането и съхранява
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР