Министерският съвет отпуска 27,5 милиона лева за подпомагане на земеделските

...
Министерският съвет отпуска 27,5 милиона лева за подпомагане на земеделските
Коментари Харесай

Правителството отпуска 27,5 млн. лв. на земеделците

Министерският съвет отпуска 27,5 милиона лв. за подкрепяне на земеделските производители. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков при започване на днешното държавно съвещание.  „ Заедно с още 20 милиона лв., които към този момент са отпуснати от Държавна фирма „ Земеделие “, осигуряваме общо сумата от 47,5 милиона лв., които бяха свързани със съглашението, подписано на 20 септември с аграрния бранш “, съобщи акад. Денков.

16 млн. лв. ще бъдат ориентирани към земеделските производители, които употребяват напояване. „ С тези средства се обезпечават 80% от цената на водата, която те употребяват “, изясни министър председателят.

Днес ще бъде изпратено писмо до Европейска комисия, адресирано към комисаря по земеделието и храните с искане на България да се анулира таванът на помощите за земеделските производители поради усложненията за бранша след започването на войната в Украйна.

„ Проведохме предварителни диалози, имаме решение на Министерски съвет, тъй че с това писмо официализираме процедурата “, сподели той и добави, че по този метод се извършват няколко от точките от съглашението със земеделските производители.

Припомняме, че на 20 септември беше подписан меморандум сред властта и протестиращите тогава земеделци. Една от точките в документа е продължение на възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна до привършване на количествата създадена у нас продукция през стопанската 2022-2023 година

На брифинга министър председателят се извини на работещите в аграрния бранш за това, че ги назова „ терористи “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР