Министерският съвет одобри проект на промени в Закона за българските

...
Министерският съвет одобри проект на промени в Закона за българските
Коментари Харесай

Кабинетът предлага облекчена процедура за издаване на лични документи зад граница

Министерският съвет утвърди план на промени в Закона за българските персонални документи. С тях се редуцират периодите за издаването им и се вкарва опция единствено един път жителите да се явяват персонално в дипломатическите задачи. Това ще облекчи българските жители в чужбина, изключително живеещите в обитаеми места, отдалечени от дипломатическите и консулските представителства, стимулират смяната министрите.

Въвежда се условие за персонално явяване на хората - при подаване на заявката за издаване на документа или при приемането му, в случай че поръчката е изпратена онлайн.

Сроковете за издаване на български персонални документи при подадено в чужбина заявление ще бъдат 45 дни за елементарна услуга и 30 дни за бърза услуга.

С промените се вкарва период на годност на паспортите от 10 години, като в същото време се резервира и опцията за издаване на паспорт с 5-годишна годност. Министерство на вътрешните работи следва да обезпечи софтуерните и организационни условия за издаването на паспорти със период на годност 10 години не по-късно от 01.01.2021 година

Предвижда се финансовите разноски за потребление на пощенска или куриерска услуга да се заплащат авансово от заявителя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР