Министерският съвет одобри отпускането на допълнителни 36 000 лв. по

...
Министерският съвет одобри отпускането на допълнителни 36 000 лв. по
Коментари Харесай

Даваме още 36 000 лв. за паметник за спасяването на българските евреи


Министерският съвет утвърди отпущането на спомагателни 36 000 лева по бюджета на Министерството на външните работи за смяна в дизайна и за отливка на паметник-символ за отбелязване на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста. Отпускането на средствата се постанова, защото паметникът би трябвало да бъде модифициран и отлят още веднъж.

Монументът – знак на спасяването на евреите от Холокоста, е бил в началото направен по контракт, подписан сред Държавния културен институт и " Aрт студио – Момчил Цветков " ЕООД, което е отразено в приемо-предавателен протокол от декември 2013 година В продължение на 5 години превозването и монтирането му в Израел не е осъществено и той е престоявал без отговорно бранене в леярната, в която е бил направен, заради което е в положение, непозволяващо да бъде употребен. По случая е изпратен сигнал до прокуратурата и са подхванати дейности за търсене на наказателна и дисциплинарна отговорност от шефа на Държавния културен институт.

В допълнение към това, Комисията по паметниците на община Тел Авив е предложила да бъде направена известна смяна в дизайна на паметника, което постанова повторното му изтичане от железна сплав.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР