Министерският съвет одобри Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни

...
Министерският съвет одобри Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни
Коментари Харесай

Министър Илиев: Одобрена е Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти

Министерският съвет утвърди Националната стратегия за споделено финансиране на капиталови спортни планове. Това разгласи министърът на младежта и спорта пред медии след днешното постоянно съвещание на държавното управление.

Ресурсът на програмата е в размер на 10 млн. лв., които ще послужат за реновиране на държавни и общински спортни обекти, както и за построяването на нови. „ Различното от до момента настоящата разпоредба е, че няма да се раздават средства при субективни фактори, избрани от министъра, а оценката ще се прави на база ясни и транспарантни критерии “, безапелационен бе министър Илиев, представен от пресцентъра на ведомството.

Сред заложените критерии са: брой поданици, брой спортуващи деца, брой учебни заведения, брой университети и брой спортни клубове в региона.

Общата стойност на плановете ще е в размер на 20 млн. лв., защото програмата планува и 50% самоучастие.

„ По този метод претендентите ще покажат ангажираност като обезпечат от тяхна страна личен или притеглен капитал. Това ще усъвършенства модела на обществените инвестиции като акцентът е върху шерване на присъединяване “, означи министърът на младежта и спорта.

Илиев посочи, че екипът на ММС е провел работна среща с представителите на федерациите, администриращи олимпийски спортове, на която бяха разисквани стратегиите за финансово подкрепяне през 2024 година Акцентът в тях е подложен върху олимпийската подготовка на спортистите с квоти, както и на тези с действителни благоприятни условия за присъединяване на Олимпийските игри в Париж следващата година. Месечните средства за подготовка на спортистите ще бъдат увеличени с 27 %, а възнагражденията на треньорите и техните екипи - с 15%. Утре следва да бъде показана и Програмата за финансово подкрепяне на развиването на спорта за високи достижения за неолимпийските спортове.

Очаква се до края на месеца стратегиите да са одобрени и федерациите да могат да аплайват с плановете си до 1 декември т.г. подчертава, че по този метод няма да се прекъсне тяхната подготовка и още от 1 януари 2024 година ще разполагат с нужните средства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР