Министерският съвет одобри на днешното си заседание стратегическа визия за

...
Министерският съвет одобри на днешното си заседание стратегическа визия за
Коментари Харесай

МС парафира енергийната стратегия на Росен Христов

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание стратегическа визия за развиването на електроенергийния бранш в страната 2023-2053 година Документът залага на няколко съществени целта в развиването на бранша.

На първо място България следва да остане водач в производството и износа на електрическа енергия в района. Защитата на националната и енергийната сигурност, както и устойчивото потребление на локалните енергийни запаси също са измежду главните цели в документа.

Реализирането на плануваните в тактиката политики и планове би трябвало да спомага за реализиране на европейските цели за декарбонизация и повишение на енергийната успеваемост.

Сред заложените съществени цели в документа е и реализирането на обективен преход към декарбонизация на засегнатите райони, както и отбраната от енергийна беднотия.

Стратегическият документ залага потреблението на локалните запаси от лигнитни въглища до 2030 година и последователното им понижаване и прекъсване до 2038 година Това ще спомага за опазване на енергийната и националната сигурност, както и ролята на страната като районен водач в производството и износа на електрическа енергия.

Четири нови нуклеарни реактора би трябвало да бъдат построени, с цел да заместят мощностите, подлежащи на извеждане от употреба. Два от тях се чака да бъдат ситуирани на площадката на АЕЦ „ Козлодуй ", а още два - на тази в Белене. Новата енергийна тактика се концентрира и върху развиването на ВЕИ планове - както фотоволтаични и вятърни мощности, по този начин и водни електроцентрали. По отношение на геотермалната сила, главният извод е, че тя може да бъде пълноценно употребена основно за отопление.

Ключов детайл в бъдещото развиване на бранша е производството на водород, от което се чака да понижи и размени зависимостта на България от импорт на природен газ. В този аспект страната ще разчита на бързото обновяване на работата на ПАВЕЦ Чаира, както и обезпечаването на запас за създаване на подземна ПАВЕЦ. Модернизацията на близо 2000 км електропреносна мрежа и съпътстващата я инфраструктура, която е заложена в тактиката, ще спомага за обезпечаването на задоволителен потенциал за присъединение и транспорт, тъй че България да резервира лидерската си роля в района.

Прогнозната стойност за реализация на всички планове, включени в новата енергийна тактика, възлиза на към 46 милиарда евро.

С днешното си решение Министерският съвет задължи министъра на енергетиката да показа признатата стратегическа визия в Народното събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР