Министерският съвет одобри допълнителни 15,4 млн. лв. за осигуряване на

...
Министерският съвет одобри допълнителни 15,4 млн. лв. за осигуряване на
Коментари Харесай

Над 15 млн. допълнително получават в образованието за справя...

Министерският съвет утвърди спомагателни 15,4 млн. лева за обезпечаване на ефикасни противоепидемични ограничения за ограничение разпространяването на COVID-19 в просветителни институции. Осем милиона лв. от тази сума са планувани в актуализацията на бюджета за 2021 година Останалите 7,4 млн. лева са от преструктуриране на разноските на Министерството на образованието и науката за тази година.

Със средствата ще се подкрепят учебните заведения, детските градини, центровете за поддръжка за личностно развиване и центрове за специфична просветителна поддръжка. Ще могат да се купят дезинфектанти, маски, проби, термометри, уреди за филтриране на въздуха и за съблюдаване на други противоепидемични ограничения, в това число за проби за разкриване на SARS-CoV-2 на педагогическия личен състав, ако те не могат да бъдат обезпечени в цялостен размер от РЗИ.

Основната част от финансирането - 13 691 607 лв., се разпределя по бюджетите на общините, защото множеството учебни заведения, детски градини и центрове са общински. Няколко министерства получават целеви средства за държавните учебни заведения, които са на тяхно послушание. На Министерството на младежта и спорта се отпускат 52 466 лв., а на Министерството на културата - 158 772 лв.. За Министерството на образованието и науката са утвърдени 1 497 155 лв..

Висшите учебни заведения също получават 15 млн. лв. за справяне с рецесията

С 15 милиона лв. в допълнение за последните три месеца на тази година ще бъдат подкрепени държавните висши учебни заведения в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, реши държавното управление. Средствата са от актуализацията на държавния бюджет, призната от 46-ото Народно заседание през септември т.г. Според гласувания от депутатите текст парите се разпределят по ред, избран от Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България.

Съгласно решението на ректорите, в съгласие с национално представителните синдикати и Националното посланичество на студентските препоръки, с 11,5% ще бъде нараснала дотацията на университетите за прехрана на образованието. За задачата ще са нужни 13,6 млн. лева Тези пари ще се разпределят като добавка към възнагражденията на преподавателите и останалите чиновници във висшите учебни заведения за последните три месеца от 2021 година Целта е да се подсигурява по-високо качество на образованието от отдалеченост в пандемията.

От 1 октомври т.г. с 10% ще се покачат средствата за стипендии на студентите и докторантите, за което ще се употребяват останалите 1,4 млн. лева от актуализацията на тазгодишния бюджет.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР