Министерският съвет одобри доклад на министъра на енергетиката за предприемане

...
Министерският съвет одобри доклад на министъра на енергетиката за предприемане
Коментари Харесай

Официално: Кабинетът одобри строежа на 2 нови блока на АЕЦ Козлодуй с технология АР 1000

Министерският съвет утвърди отчет на министъра на енергетиката за предприемане на дейности по създаване на блок 7 и 8 на АЕЦ " Козлодуй “ с технология АР 1000. Министерският съвет дава единодушие за създаване на блок 8 на АЕЦ " Козлодуй “ и подрежда да се приготвят нужните процедури и документи.

По отношение на построяването на блок 7, Министерският съвет разпорежда на министъра на енергетиката да провежда нужните процедури по желание на реализатор, предоставящ комплексните услуги по планиране, създаване и въвеждане в употреба. Окончателният контракт с определения реализатор и с доставчика на технологията АР1000 би трябвало да бъде направен при изискванията на закрепена цена и период на осъществяване.

Министерският съвет разпорежда на министъра на енергетиката да провежда договаряния с финансови институции за обезпечаването на заемен запас, както и да предприеме дейности по увеличението на капитала на " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД с парична вноска до 500 млн. лв. от страна на " Български енергиен холдинг “ ЕАД.

Изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй “ може сполучливо да размени изведените от употреба блокове от 1 до 4 с обща конфигурирана мощ 1760 MWe и да обезпечи благонадежден източник на базова електрическа енергия. Възможността за работа в така наречен " маневрен “ режим на новите блокове ще усъвършенства балансирането на националната енергийна система с оглед непостоянния темперамент на силата от възобновими енергийни източници.

Изграждането на нови мощности на площадката на АЕЦ " Козлодуй “ е уместно с оглед отличната налична инфраструктура за ръководство на радиоактивни боклуци, физическа отбрана, радиоекологичен мониторинг и спешно реагиране. Площадката разполага и със свободен потенциал за присъединение на нова мощ, както и подготвен висококвалифициран личен състав.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР