Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните,

...
Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните,
Коментари Харесай

За Гълъб Донев параванът за гласуване бил като тъмната стаичка - не така сложен въпрос

Министерският съвет няма обвързване да разказва техническите параметри на параваните, зад които могат да гласоподават жителите.

Това заяви служебният министър председател Гълъб Донев, откакто стана ясно - никой не припознава сходно обвързване и заради това над 260 общини в България ще вършат волни тълкования на тематика по какъв начин да наподобява параванът за хартиеното гласоподаване, който с промените в Изборния кодекс размени кабината за гласоподаване, или така наречен тъмна стаичка.

Общините пишат до Централната изборна комисия, а тя препраща въпросът до Министерския съвет с аргумента, че той дава отговор за техническото застраховане на вота. На питане на ЦИК до Министерски съвет пък оттова споделили, че това е работа на законодателя. Парламент обаче сега няма и по този начин прехвърлянето на отговорността продължава.

" Стандартизацията в тази ситуация може единствено да ограничи общинските изборни комисии и да ги лиши от опцията да се съобразят с размерите на помещението за гласоподаване и разположението на масите, урните и машините ", съобщи през днешния ден Донев преди началото на днешното държавно съвещание, представен от Българска телеграфна агенция.

" Добре знае се, че отвън ИК параванът е преносима бариера и служи да прикрива дейностите ти, когато застанеш зад него ", уточни още Донев.

И направи съпоставяне с досегашната " тъмна стаичка ":

" Предназначението му е същото – да обезпечи тайната на вота. Добре знае се, че предшественикът на паравана – така наречен тъмна стаичка, в никакъв случай не е предизвиквала ужас и съмнения при тълкуването й. Тя, макар че нито е стаичка, нито е тъмна, в никакъв случай не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК, при естественото пояснение на единственото й предопределение – гласоподавателят да направи своя избор в пространство, предпазено от непознати очи ".

Служебният министър председател означи, че параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия метод.

" Тъй като са необясними за мен и сътрудниците от Министерския съвет причините на секретари на РИК, които се обръщат към мен за инструкции по този " комплициран "  въпрос, ще заявя ясно - Министерският съвет няма обвързване да разказва техническите параметри на параваните, зад които би трябвало да гласоподават жителите ", съобщи Гълъб Донев.

И нападна ЦИК:

  " Разбираме отхвърли на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически инструкции по отношение на изборния развой. "

Той уточни, че при организацията на парламентарните изборите на 2 октомври предходната годината координацията и съдействието сред Министерския съвет и ЦИК са били на високо равнище.

" Разчитаме да бъде непокътнато постигнатото положително взаимоотношение ", добави служебният министър председател.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР