Министерският съвет /МС/ прие разпореждане за установяване и внасяне в

...
Министерският съвет /МС/ прие разпореждане за установяване и внасяне в
Коментари Харесай

50% от печалбата на държавни предприятия и търговските дружества ще е в полза на държавата

Министерският съвет /МС/ одобри предписание за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата за финансовата 2022 година от държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала .

Отчисленията са в размер на 50% , в сходство с дивидентната политика на страната. Очаква се да постъпят 871,1 млн. лв. , като срокът за внасяне е 15 май т.г.

Лечебните заведения са изключени от обсега на разпореждането , защото се регистрира тяхната специфичност и изключителната им взаимозависимост от стеснен брой източници на финансиране . Това важи и за центровете за психологично здраве, сдруженията от бранш „ Водоснабдяване и канализация “ и държавните предприятия, представляващи бюджетни организации по смисъла на Закона за обществените финанси.

Запазва се опцията за обществените сдружения да разпределят и промеждутъчен шестмесечен дял , при съблюдаване на условията в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги.

От Министерски съвет прецизират, че разпореждането е в сходство със Закона за обществените предприятия и с него се обезпечават условия за осъществяване на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните доходи от дял.

Министерският съвет одобри предписание за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата за финансовата 2022 година от държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала, оповестиха от пресцентъра на държавното управление.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР