Министерски съвет ще разгледа днес предложението на правосъдното министерство за

...
Министерски съвет ще разгледа днес предложението на правосъдното министерство за
Коментари Харесай

Създават агенция, която ще разследва най-висшестоящите фигури у нас

Министерски съвет ще прегледа през днешния ден предлагането на правосъдното министерство за промени в антикорупционното законодателство. Те плануват основаването на специфична организация, която да проверява високите етажи на властта, съобщи в " Денят стартира " Министърът на правораздаването Крум Зарков.

Идеята е организацията да поеме част от работата на КПКОНПИ, а самата комисия за лишаване на нелегално добито имущество да остане като орган, само че е по-малко функционалности.

Предложението планува управлението на новата организация да е с мандат от 5 години и да се състои от петима души, които да я ръководят на ротационен принцип за по една година.

" Идеята е, че в случай че вие сте ръководител и си пандизите очите по някои преписки, ще знаете, че идната година ще пристигна различен и ще ги огледа ", сподели Зарков.

Двама от членовете на управлението ще се излъчват от Народното събрание, един от президента и по един от Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Решенията ще се взимат с нормално, а не с цялостно болшинство, с цел да не може член от управлението да блокира следствия, добави Зарков.

Агенцията, която ще проверява най-висшестоящите фигури у нас, ще предава резултатите от следствията си на прокуратурата. Ако прокуратурата откаже да образува произвеждане, организацията ще има право да апелира пред съда.

В " Денят стартира " Крум Зарков разяснява и предложенията на " Българска социалистическа партия за България " за промени в Изборния кодекс, които плануват връщането на хартиената бюлетина.

" Страхувам се, че може да се сътвори хартиено болшинство и това въобще не ме радва. От 44-ото Народно заседание съм пореден последовател на машинното гласоподаване, както беше и Българска социалистическа партия, която след това обърна мнението си. Няма панацея – и на хартиеното гласоподаване, и на машинния избор може да се гледа с неприятно око, само че смесването на двете е най-лошото. То прави по този начин, че всички позитиви на двата типа гласоподаване да изчезват за сметка на негативите от тях ", сподели Зарков.

Той добави, че в предишното е защитавал машинното гласоподаване благодарение на множеството депутати, които сега са част от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Зарков дефинира като " заядливи периодически намеци без съображение " рецензиите на депутатите-социалисти за интервенция на президента Румен Радев и служебното държавно управление във вътрешните работи на Българска социалистическа партия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР