Министерски съвет ще обсъди утре решение за временна забрана на

...
Министерски съвет ще обсъди утре решение за временна забрана на
Коментари Харесай

Ще забраним вноса на храни от Украйна за неопределен срок

Министерски съвет ще разиска на следващия ден решение за краткотрайна възбрана на вноса на храни от Украйна като се изключи стоките, преминаващи директно за други страни. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на земеделието Явор Гечев.

Забраната ще включва необятен набор от храни като разнообразни типове зърно и зърнени произведения (пшеница, ръж, слънчоглед, елда, ечемик, ръж, овесени ядки, соя, ленено семе), мед, мляко, плодове и зеленчуци - пресни и модифицирани, месо, рапица, вино и етилов алкохол.

„ Срокът на възбраната не е конкретизиран като тя може да бъде вдигната при понижаване на натиска върху българските фермери “, добави Гечев.

Според земеделския министър сегашните коридори на импорт на храни от Украйна са изкривени и не подхождат на правилата на европейска взаимност.

Служебният министър посочи, че страната ни е солидарна с Украйна и я поддържа, само че казусът е със самия механизъм на импорт в Европейски Съюз, който разрешава продукцията да се натрупва в периферните страни, а останалите да не демонстрират нужната взаимност.

Според Гечев, България първа е сложила въпроса за проблемите, до които води това, а в този момент и още няколко европейски страни, в съседство до Украйна, са подхванали дейности.

„ Ние сме солидарни с Украйна, само че едното не може да е за сметка на другото – какво, да изберем кой да банкрутира ли? Три страни към този момент са с заявления за прекъсване на вноса. Ако ние не спрем вноса, то всичко, което отива към коридора за Полша и Унгария, на процедура ще се окаже в Румъния и България. Тоест, в случай че ние сега не спрем еквивалентно мярката с другите сътрудници, то на процедура ще се изместят коридорите насам. Очаквам Брюксел да разбере, че финансовите обезщетения не са значимите в тази ситуация, а е значима една друга взаимност, която да е идентична за всички фермери “, съобщи земеделският министър.

В петък на посещаване в България идва украинският министър на земеделието.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР