Министерски съвет одобри промени в Закона за горивата. Законът бе

...
Министерски съвет одобри промени в Закона за горивата. Законът бе
Коментари Харесай

Караниколов: При нарушение - „запечатване“ на бензиностанцията за три години


Министерски съвет утвърди промени в Закона за горивата. Законът бе признат тъкмо преди една година. Веднага по-късно в бранша имаше напрежение. Комисия за защита на конкуренцията също се произнесе. В мнението си комисията твърди, че текстовете не разрешават да се сътвори нужната конкуренция, а равнищата на сивата стопанска система няма да спаднат. Започнаха диспути на заинтригуваните страни.

За какво се договориха?

Министерството на стопанската система и заинтригуваните страни се схванаха от обсега на закона да бъдат освободени земеделци, които няма да правят търговия. Предвидени бяха изключения за мините, като при тях се позволява да има вътрешни обекти и мобилни коли, с които ще правят зареждане на гориво.

Министър Караниколов предвижда, че в Народното събрание ще има спор за условията за регистрация.

По настоящия закон условието за регистрация на обект е 500 000 лева Сега обаче дребните търговци желаеха разбивка по оборотите - според от това какъв брой печели всяка компания. Има и предложение на база % от оборота. По този въпрос към момента не е реализирано схващане.

Караниколов чака спор и за възбраните за записаните обекти. Напълно се не разрешава сипването на гориво от стационарни краткотрайни обекти в коли, които правят зареждане. Малките търговци обаче желаят допускане на тази опцията.

Ресорният министър бе безапелационен, че страната няма да спре с ограниченията за изсветляване на бранша.

Министерството на стопанската система предлага при осъществяване на нарушаване от регистрирани и нерегистрирани обекти (ведомствени) да се издава възбрана за период от три години да се прави активност. В случай, че някой реши да си трансферира компанията или собствеността, той отново няма да може да употребява този обект в идващите три години. Според него по този начин ще се реализира ефикасен надзор и ще се пресече опцията за спекулации в бранша. Държавата ще следи търговците и в това време ще не разрешава потреблението на обектите, които са били в нарушаване. Има опция и за лишаване на техника.

До една седмица законът ще бъде импортиран за гласоподаване в Народното събрание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР