Министърът на земеделието Румен Порожанов (в средата) и главният секретар

...
Министърът на земеделието Румен Порожанов (в средата) и главният секретар
Коментари Харесай

България изгражда телена ограда с Румъния срещу чума по свинете

Министърът на земеделието Румен Порожанов (в средата) и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов (вляво) инспектираха строящата се ограда на румънската граница край Силистра.

© Министерство на земеделието Още по тематиката
Валентин Радев: Работи се и по версия за съзнателно заразяване с чума

Източникът на болестта по овцете и козите в Странджа остава незнаен
20 юли 2018
През чумавото

Най-важните въпроси към първите за Европа случаи на рядкото заболяване по дребните преживни животни в България ще останат без отговор
20 юли 2018
Земеделското министерство наема компания за стерилизация на инфектираните с чума стопанства

Корнелия Нинова разгласи ограниченията за незаконосъобразни и изиска Порожанов и Борисов да поемат отговорност
17 юли 2018 България стартира построяването на телена ограда по границата с Румъния, с която се цели ограничение на преноса на заболяването африканска чума по свинете посредством диви животни, контролът по граничните пунктове се ускорява, а към огромните свинеферми в околните до границата региони ще се вкара 10-километрова защитна зона.

В същото време позволеният колективен лов на диви прасета отвън сезона ще бъде стеснен. За задачата се приготвят незабавни законови ремонти, чиято цел е също по този начин и предварителна защита от болестта. Това стана ясно от изявление на земеделския министър Румен Порожанов по време на съвещание на новосформирания спешен щаб за предварителна защита на болестта в Силистра.

В момента в Румъния има над 300 огнища на африканска чума по свинете, най-близките от които са окръзите Констанца и Яломица, намиращи се на по-малко от 100 км от българската граница. От през днешния ден в действие и и най-високия червен код за заплаха от поява на болестта в окръг Гюргево, който е най-близкия до Русе.

Вирусът, причиняващ африканската чума по свинете, не е рисков за хората или за различен тип животни, само че води до извънредно висока смъртност при диви и домашни прасета в границите на към 10 дни и против него няма ваксина. Според информация на организация Reuters приблизителната оценка на загубите за промишлеността при евентуално експлоадиране на заболяването в България е към 2 милиарда лева по оценка на Българския ловно-рибарски съюз.

Нова ограда

Заради надвисналата заплаха от транспорт на заболяването африканска чума по свинете в България стартира незабавно създаване на четирилентова телена ограда с бодлива тел по сухопътната граница с Румъния, чиято цел е да стопира дивите животни. В Силистра земеделския министър Румен Порожанов е съобщил, представен от пресцентъра си, че към този момент се работи по слагането на оградата в два сектора, следва да стартира и в трети. Съоръжението ще се построява от компании по поръчка на регионалните дирекции за горите, като цената на линеен метър 4-редова тел е 0.60 лева, е съобщил още министърът. Оградата би трябвало да пази 133 км от сухопътната граница.

Паралелно с това като съществена мярка за биосигурност ще се вкара и 10-километрова зона към огромните свиневъдни ферми в пограничните региони, а организацията по храните към този момент е събрала информация за всички дворове в региона, в които се отглеждат свине - 620 обекта с общо 630 животни, излиза наяве от информацията. Предстои списък и на още към 120 обекта.

Ограничения в в допълнение позволения лов

Същевременно от думите на министъра стана ясно, че ще се вкарат ограничавания в друга в допълнение взета мярка като предварителна защита против разпространяването на африканска чума. Само преди дни Народното събрание позволи по неотложност груповият лов на дива свиня отвън позволения за това сезон, който стартира на 1 октомври. Целта на предлагането е да се понижи популацията на този тип за неразпространение на заболяването, само че против мярката се оповестиха редица неправителствени организации, партии и даже ловци. Сред причините им са, че всеобщия лов по-скоро би довел до разпръсване на популацията на дивите прасета на още по-голяма повърхност, а поради гъстата растителност през лятото в горите и всеобщото наличие на туристи в тях е допустимо да се стигне до произшествия.

В Силистра Порожанов е съобщил, че на утрешното съвещание на Министерски съвет ще предложи ограничавания на груповия лов, тъй като той крие доста опасности. " Има опасности от позиция на това, че при един сходен колективен лов животните се подплашват и потеглят напред-назад. Има опасности, свързани с многото растителност, което е обвързвано със сигурността на самите ловци ", е споделил министърът, представен от организация " Фокус ". По думите му би трябвало да се подчертава върху подпорния от място лов.

За ограничавания в " изключителния " лов към този момент се разгласи и Българския ловно-рибарски съюз.. Според организацията той би трябвало да бъде главно в рисковите пограничните региони с Румъния. " На този стадий в планините Стара планина, Рила, Родопи, Пирин и други, е рано да се подхващат гонки ", се споделя в мнение, оповестено на уеб страницата на организацията. Оттам показват още, че през месеците юли и август не е целесъобразно потребление на гончета (ловни кучета) за предпазването на популацията на сърни, доблестен елен и елен лопатар, които отглеждат дребни по това време от годината.

Епидемия в Румъния

Мерките, които земеделското министерство стартира, са по отношение на епидемията от африканска чума в Румъния. По последна информация в в страната има най-малко 300 огнища на болестта, някои от които са в окръзите Констанца и Яломица, които са на по-малко от 100 км от българската граница. Българска телеграфна агенция оповестява, че най-близкия окръг до Русе- Гюргево, към този момент е оповестил червен код за заплаха от разпространяване на болестта. Директорът на санитарно-ветеринарната дирекция в Гюргево Ливиу Флореску, представен от организация " Аджерпрес ", е съобщил, че се одобряват серия от ограничения за предотвратяването на появяването на заболяването от близки области, както и за попречване на чумата по дребни преживни животни, която бе записана в Южна България. По думите му сега се правят ветеринарни инспекции на румънската граница, организират се и информативни срещи на място.

Африканската чума по свинете е записана в най-малко 8 страни в Централна и Източна Европа за последните две години. Пред румънски медии разнообразни специалисти оповестяват, че вирусът най-вероятно е пренесен от Украйна и Молдова, защото първите огнища на болестта са регистрирани в околните до тях области.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР