Министърът на земеделието Румен Порожанов свиква спешно Консултативния съвет по

...
Министърът на земеделието Румен Порожанов свиква спешно Консултативния съвет по
Коментари Харесай

Обединен пчеларски съюз: Положението е критично, готвим се за национален протест

Министърът на земеделието Румен Порожанов привиква незабавно Консултативния съвет по пчеларство. Причината са митингите на браншовите организации поради случаите на изтровени с пестициди пчелни фамилии. Какви са главните претенции на пчеларите и могат ли те да бъдат изпълнени от страната - посетител по тематиката в Сутрешния блок на БНТ1 беше инж. Михаил Михайлов – ръководител на Обединен български пчеларски съюз.

Положението в действителност е сериозно, безапелационен беше инж. Михайлов. По думите му, на Консултативния съвет би трябвало да бъдат решени два съществени казуса - с отравянето на пчелите и с слагането на жълти табели за маркировка и идентификация на пчелни фамилии.
Инж. Михаил Михайлов – ръководител на Обединен български пчеларски съюз: Необичайно рано и извънредно доста пчелни фамилии умират, мащабите са толкоз огромни, че се наложи да създадем митинги. По данни на пчелари, към 70% от пчелите в областите Добрич, Варна, Плечен и други места са изумени.
Нормативните разпореждания са да не се пръска през светлата част на деня, също така, би трябвало съответно да се уведомяват пчеларите за обработка на аграрни площи с пестициди. Това не се съблюдава, изясни инж. Михайлов.
Инж. Михаил Михайлов – ръководител на Обединен български пчеларски съюз: Очакваме през днешния ден да се вземат решения, които да облекчат участта на пчеларите, тъй като ние в тази ситуация сме пасивни.
Ще желаеме нарастване на глобите, земеделците да бъдат наказвани с по-строги финансови санкции и да бъде повишен контролът върху пръскането с пестициди, безапелационен е представителят на пчеларите.

Инж. Михайлов добави, че браншът е в подготвеност за народен митинг, в случай че не се изпълнят показаните претенции.
 Министър Порожанов привиква изключително Консултативния съвет по пчеларство Министър Порожанов привиква изключително Консултативния съвет по пчеларство
Министърът на земеделието Румен Порожанов привиква незабавно Консултативния съвет по пчеларство. Причината са митингите на браншовите организации поради с...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР