Министърът на земеделието Румен Порожанов свиква инвънредно днес Консултативния съвет

...
Министърът на земеделието Румен Порожанов свиква инвънредно днес Консултативния съвет
Коментари Харесай

Порожанов свиква извънредно Консултативния съвет по пчеларство

Министърът на земеделието Румен Порожанов привиква инвънредно през днешния ден Консултативния съвет по пчеларство. Причината са митингите на браншовите организации поради случаите на изтровени с пестициди пчелни фамилии в Добруджа, оповестява Българска национална телевизия.

Пчелари от цялата страна се оповестиха против противозаконното напръскване, което докара до загиването на повече от 5 хиляди пчелни фамилии в Плевенско. Те упорстват за по-строг надзор от страна на страната против нарушителите.

" Положението е сериозно. Необичайно рано и извънредно доста пчелни фамилии умират, мащабите са толкоз огромни, че се наложи да създадем митинги. Около 70% от пчелите в областите Добрич, Варна, Плечен и други места са изумени ", съобщи Михаил Михайлов, ръководител на Обединен български пчеларски съюз пред Българска национална телевизия. По думите му, на Консултативния съвет би трябвало да бъдат решени два казуса - с отравянето на пчелите и с слагането на жълти табели за маркировка и идентификация на пчелни фамилии.

Той подчертава, че нормативните разпореждания са да не се пръска през светлата част на деня, също така, би трябвало съответно да се уведомяват пчеларите за обработка на аграрни площи с пестициди, само че това не се съблюдава.
" Ще желаяме нарастване на глобите, земеделците да бъдат наказвани с по-строги финансови санкции и да бъде повишен контролът върху пръскането с пестициди " сподели той. Михайлов означи, че браншът е в подготвеност за народен митинг, в случай че не се изпълнят показаните претенции.

На 4 май пчелари от цялата страна се включиха в митинг в Плевен против противозаконното напръскване.Протестиращите са изпратили декларация с над 500 подписа за непоколебим надзор от страна на страната против нарушителите. На него стана известно, че за четвърта поредна подават сигнали, осъдени няма, а тази година отравянето е в по-голяма степен, а делата се водят с години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР